Élelmiszer-feldolgozás

Átalakul a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek szabályozása 2019. február 22-től. Az uniós szabályozás (609/2013/EU) megszünteti a "speciális gyógyászati célra szánt tápszerek" fogalmát, és helyette bevezeti a "speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer" kategóriát.

 

 

Február 22-étől kezdve már csak az új előírások szerint lehet ilyen típusú új termékeket forgalomba hozni, "speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer" elnevezéssel. A "speciális gyógyászati célra szánt tápszer" elnevezés tehát megszűnik.
A régi és az új definíció közötti leglényegesebb eltérés, hogy a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerekkel kapcsolatban nem lehet tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokat tenni. Ez azt jelenti, hogy a termék jelölésén nem szerepelhetnek olyan állítások, amelyek az egyes összetevők egészségmegőrző vagy kedvező élettani hatására vonatkoznak illetve olyan kijelentések, amelyek az élelmiszer bizonyos, a táplálkozásra nézve különös kedvező tulajdonságára utalnak.


(NAK/Polczer Katalin)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei