Élelmiszer-feldolgozás

Az olasz képviselőház jóváhagyta azt a javaslatot, ami az élelmiszer- és mezőgazdasági termékek vételárának az áruházláncokban történő csökkentését eredményező online árverések tiltását javasolja. A törvény megjelenéséhez a javaslatot még a szenátusban is meg kell szavazni.


A törvényjavaslat 2 ezertől 50 ezer euróig terjedő bírsággal rendeli büntetni a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek duplán diszkontált online aukciós értékesítését, és a piaci érték alatti árak használatát csak a romlandó termékek veszteségeinek csökkentésére korlátozza.

A törvény a diszkontált online vásárlásokra fókuszál, amit főként az áruházláncok alkalmaznak nagy mennyiségű termék vásárlásakor. A láncok és a viszonteladók megkérik a termelőket és a feldolgozókat, hogy adjanak árat a termékeikre. Amikor minden ajánlatot begyűjtöttek, a legalacsonyabb beérkező áron indul el az aukció. Az elindított verseny csökkenti a termékek árát, hosszútávon negatívan befolyásolja az élelmiszerek minőségét és potenciálisan a munkavállalók kizsákmányolását.

Ez a gyakorlat tilos Franciaországban, de a világpiacon széles körben elterjedt. Olaszországban jelenleg csak néhány piaci szereplő által aláírt magatartási kódex szabályozza. A módszer olaszországi betiltását még tavaly kezdeményezte a Terra! nevű szervezet, miután közzétett egy, a mechanizmusra rávilágító jelentést. A Terra! bemutatta, hogy az ezer Itáliában ezer boltot működtető Eurospin nevű, olcsó árakkal „dolgozó” szupermarket-lánc online árverés keretében 20 millió üveg paradicsomsűrítményt vásárolt 32,5 eurocent/üveg áron, valamint hámozott paradicsomot 21,5 eurocent/üveg áron. Az Eurospin azt állította, hogy az alacsonyabb árak a vásárlók érdekeit szolgálták. A Terra!, valamint a nemrég hozzá csatlakozott termelők és mezőgazdasági szervezetek rámutattak, hogy ez az eljárás hogyan gyakorol nyomást a termelőkre és a feldolgozókra, és hogy hoz jelentéktelen hasznot számukra.Olasz paradicsomágazati források nyilatkozták, hogy bizonyos körülmények között pénzügyi nehézségekkel küzdő feldolgozók extrém alacsony árakat ajánlottak fel, mert szükségük volt gyors bevételre, hogy kiegyenlítsék a pénzügyi mérlegüket.

A képviselőházi jóváhagyás után a szenátusnak is jóvá kell hagynia még a javaslatot, hogy törvényi szintre emelkedjen. Az első lépést a Cia nevű termelői szervezet üdvözölte, és kijelentette, hogy a duplán diszkontált online aukciók a tisztességtelen verseny formái, mert a verseny logikájával szembe mennek, és olyan árakat vezetnek be, amiknek semmi közük a piachoz. Ha 2020 májusáig elfogadják a törvényt, akkor ezt hozzá lehet adni az Európai Unió tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatainak direktívájához is.
„Ezek az árverések komoly torzulásokat és spekulációkat okoznak, amelyek súlyosbítják az értékelosztási lánc jelenlegi egyenlőtlenségét, azt eredményezve. hogy a friss élelmiszerekre, például a gyümölcsökre és zöldségekre költött minden euróból csak 22 cent jut el a mezőgazdasági termelőig” – közölte a másik termelői szervezet, a Coldretti.

Az áruházláncok közül csak az olasz szövetkezeti kiskereskedő, a Coop szorgalmazta az olasz parlamenti döntést, hozzátéve, hogy soha nem használt online árveréseket termékeinek beszerzésére.


(NAK/ Csép Adrienn és Fodor Zoltán – Forrás Ieg Vu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám