Fiatal gazdálkodó

Az Standard Termelési Érték, mint szám mögött alapvetően egy összetett és bonyolult számítási mechanizmus áll, amelyet az Agrárgazdasági Kutató Intézet gondoz. Viszont a fiatalgazda-pályázathoz szükséges ilyet megállapítani.


A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás esetén, a pályázónak már az indulás pillanatában igazolnia egy 6000 STÉ üzemméretet. Nemcsak az induló fiatal gazda támogatás kapcsán, hanem egyéb, a Vidékfejlesztési Program keretén belül kiírandó pályázatok kapcsán találkozhatunk a kötelezően előírt STÉ értékkel, mint irányszámmal.

Mit is jelent az STÉ valójában?
Az STÉ értékek mögött alapvetően egy összetett és bonyolult számítási mechanizmus áll, amelyet az Agrárgazdasági Kutató Intézet gondoz. A STÉ tulajdonképpen egy rövidítés, jelentése: Standard Termelési Érték, amely az adott ágazat/tevékenység kibocsátást fejezi ki. Az érték számos paramétert figyelembe vesz, mint például (a teljesség igénye nélkül) a tevékenységhez tartozó értékesítést, üzemi felhasználást, készletek változását, abból származó bevételeket…

A pályázók szempontjából azonban ezen számítási mechanizmusnak nincs jelentősége, ugyanis arra sajnos nincs ráhatásuk. Az STÉ értékek tulajdonképpen egyfajta iránymutatást adnak, az adott árfolyamon, az adott ágazatra. Ennek megfelelően, csak a kalkulátorban, azaz a korábban kiszámított ágazat esetében rendelhető STÉ érték az adott tevékenységhez.
Tehát röviden összefoglalva: a STÉ értékkel megállapítható a mezőgazdasági termelés összes jövedelmezőségi szintje. A NAK honlapján elérhető STÉ kalkulátor minden érdeklődő rendelkezésére áll.

 

(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok