Bevezették az unióban magántárolási támogatást a marhahús-ágazat egyensúlyának megőrzése érdekében.
A húsmarhák (valamint a húsukért is tartott szarvasmarhafélék) nemesebb, értékesebb húsrészeinek fontos piacát jelenti a vendéglátás, részben magasabb árfekvésük miatt. A HORECA szektor mintegy 70 %-át teszi ki ezen – főleg sütnivaló – húsrészek (tipikusan a hátulsó testnegyedekből kitermelt húsok) belső uniós piaci keresletének. Az EU tagállamaiban a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett korlátozások ezért súlyosan érintik e marhahúsok és a belőlük készült termékek értékesítését.
A jelenlegi helyzetben e termékek piaca drasztikusan csökkent, illetve sok esetben – kényszerből – más hústerméket használnak fel, ezek pedig bevételkiesést eredményeztek. Ide tartozik, hogy szerte az EU-ban – a vendégmunkások hazatérése, a megbetegedések és a kijárási korlátozások miatt – kevesebb munkaerő is áll rendelkezésre a vágóhidakon és az élelmiszer-feldolgozó üzemekben, továbbá a szállítási és logisztikai kapacitások is csökkentek.
E termékek iránt olyan mértékben esett vissza a kereslet, hogy az unió több tagállamában megbomlott a kereslet és a kínálat egyensúlya, ami zavarokat okoz az ágazatban. Negatív hatással van az ágazatban elérhető jövedelmekre és árrésekre, a termelők kiszolgáltatottságát növeli, veszélyezteti az állattartók pénzügyi helyzetét. A piaci zavarral szembeni intézkedések elmaradása esetén a marhahús-termékek ára tovább eshet az EU-ban, és tapasztalat, hogy a megfelelő árszintre történő visszatérés hosszú, akár több éves folyamat lehet. Érvényes tehát a „kétszer ad, aki gyorsan ad” elv.
A jelenlegi piaci nehézségek és különösen a kereslet és a kínálat egyensúlyának felborulása enyhíthető az olyan húsok eltárolásával, amelyek célpiaca túlnyomórészt a keresletből kiesett vendéglátóipar lett volna. Ezért a fentiekben említettek miatt és a tagállamok kérésére az EU magántárolási támogatást vezet be. A támogatást csak megbízható és kifogástalan kereskedelmi minőségű, uniós eredetű, legalább nyolc hónapos szarvasmarhák friss vagy hűtött húsának még be nem tárolt tételeire nyújtja az unió, 90, 120 vagy 150 napos tárolási időszakra. A támogatási kérelmeket 2020. május 7-től lehet benyújtani, a legkisebb támogatható mennyiség kérelmenként 10 tonna.
Az EU kapcsolódó 2020/596 végrehajtási rendelete ide kattintva érhető el.
NAK/ Dúl Udó