Megjelent az Európai Bizottság 2020/916 végrehajtási rendelete (2020. július 1.) a xilo-oligoszacharidok (EU) 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti új élelmiszer kiterjesztett felhasználásának engedélyezéséről és a 2017/2470 bizottsági végrehajtási rendelet módosításáról.
A 2018/1648 bizottsági végrehajtási rendelet engedélyezte a xilo-oligoszacharidoknak az (EU) 2015/2283 rendelet szerinti új élelmiszerként történő uniós forgalomba hozatalát az általános népességnek szánt számos élelmiszer-kategóriában: kenyérben, reggeli gabonapelyhekben, kekszekben, szójaitalokban, joghurtban, kenhető gyümölcskészítményekben és csokoládétartalmú édességekben.
2019. november 25-én a Shandong Longlive Biotechnology Co. Ltd vállalat az (EU) 2015/2283 rendelet 10. cikke (1) bekezdésének megfelelően kérelmet nyújtott be a Bizottsághoz a xilo-oligoszacharidok új élelmiszer felhasználási feltételeinek módosítása iránt. A kérelem a xilo-oligoszacharidoknak a felnőtt általános népességnek szánt, a 2002/46/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvben (4) meghatározott étrend-kiegészítőkben történő, napi 2 g maximális felhasználási mennyiség melletti felhasználásának kiterjesztésére irányult.
A kérelemben megadott információk és a hatóság tudományos szakvéleménye alapján a xilo-oligoszacharidok új élelmiszer felhasználásának javasolt kiterjesztése megfelel az (EU) 2015/2283 rendelet 12. cikke rendelkezéseinek, ezért a xilo-oligoszacharidokra az engedélyezett új élelmiszerek uniós jegyzékében megállapított felhasználási feltételek módosíthatók, illetve kiegészíthető a xilo-oligoszacharidok felnőtt népességnek szánt étrend-kiegészítőkben való felhasználásával.
Ez a rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő 20. napon lép hatályba.
A 2020/916 végrehajtási rendelet
2017/2470 bizottsági végrehajtási rendelet
NAK/ Szécsényi Tamás