Módosult a Magyar Élelmiszerkönyv extrakciós oldószerekre és tengeri halakra vonatkozó melléklete.
Megjelent a földművelésügyi miniszter 6/2018. (III. 14.) FM rendelete a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet módosításáról.
Ennek értelmében a 14. melléklet (1-2-2009/32 számú előírás) B része (felhasználható extrakciós oldószerek) az alábbi kiegészítésekkel bővült:
„A hexán olyan kereskedelmi termék, amely főleg hat szénatomos egyenes láncú telített szénhidrogéneket tartalmaz és a forráspontja 64-70° C között van. A hexán és etil-metil-keton együttes használata tilos. Az n-hexán mennyisége ebben az oldószerben nem haladhatja meg az 50 mg/kg-ot. Az etil-metil-keton és a hexán együttes használata tilos. A zselatin természetes és oldható – zselésítő vagy nem zselésítő – fehérje, amelyet az állatok csontjaiból, nyersbőréből és irhájából, inaiból és ínhüvelyeiből származó kollagén részleges hidrolízisével nyernek a 853/2004/EK rendelet vonatkozó előírásaival összhangban. A kollagén állati csontokból, nyersbőrből, irhából és inakból származó fehérjealapú termék, amelyet a 853/2004/EK rendelet vonatkozó előírásaival összhangban állítanak elő.”
Továbbá a 38. melléklet (1-3/14-1 számú előírása) 2. pontjának tengeri halakra vonatkozó táblázata kiegészült a sarki krill rákkal, a csuklyáshallal, valamint a kispettyes macskacápával.
(NAK)