Jogszabályi összefoglaló

Számos a közreműködő szervezetet és az irányító hatóságot érintő technikai jellegű módosítás történt a 272/2014 (XI.5.) kormányrendeletben, azonban néhány pont közvetlenül a nyertes pályázókat is érinti.


A rendeletben foglaltak alapján fontos lehet az értékelésre vonatkozó módosulás azon pályázók esetén, akik még várják a pályázati elbírálásuk (vagy kifogásuk) döntését. Amennyiben a projekt értékelők eredménye között 30%-nál nagyobb a pontkülönbség, akkor az irányító hatóság újraértékelést rendel el. A felhívásokban meghatározott minimális pontszámot legalább egy értékelőnél el kell érni, különben nem pontozzák újra a támogatási kérelmet.

Ezentúl az irányító hatóság az EU-s rendeletekben meghatározott kockázatelemzési módszerek alapján választja ki azokat a projekteket, ahol közbeszerzési-jogi, támogathatósági, valamint műszaki utóellenőrzést végez.

A kincstári fizetési számlával rendelkező nyertes pályázóknak előleg felvétel esetén 12 hónapon belül kifizetési igénylést kell benyújtani. Aki nem rendelkezik kincstári fizetési számlával, annak az előleg legalább 60%-ával megegyező igénylést kell benyújtani egy éven belül. A kifizetési igénylés benyújtásának az elmulasztása előleg visszafizetési szankcióval jár.

A rendelet kiegészült a „gondatlan” és a „szándékos” fogalmak definíciójával. „Gondatlan”, ha a cselekvés nem minősül szándékosnak. A „szándékosság” abban az esetben áll fenn, ha tudatában vagyunk annak, hogy a magatartásunk vagy a mulasztásunk egy jogosultság jogosulatlan megszerzéséhez, fenntartásához járul hozzá.

A fentiek tájékoztató jellegűek és nem teljes körűek, a közlöny itt érhető el.szándékosság,


(NAK/Németh Bálint)


Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei