Megjelent az Európai Bizottság 2019/649 rendelete az 1925/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet III. mellékletének az állati eredetű zsírokban természetes módon előforduló transzzsírsavaktól eltérő transzzsírsavak tekintetében történő módosításáról.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) szakvéleménye alapján a transzzsírsavak bevitelének a lehető legalacsonyabbnak kell lennie. A transzzsírsavak olyan, vitaminoktól és ásványi anyagoktól eltérő anyagok, amelyeknek az egészségre gyakorolt káros hatása megállapítást nyert. Ezért az említett anyagot fel kell venni az 1925/2006/EK rendelet III. mellékletének B. részébe, és az élelmiszerekhez történő hozzáadását, illetve az élelmiszerek előállítása során történő felhasználását csak az említett mellékletben meghatározott feltételek mellett szabad megengedni. (Az új 2019/649 sz. rendelet itt érhető el.)
Az 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletben található fogalom meghatározásokat alkalmazni kell az 1925/2006/EK rendelet III. mellékletének B. részében szereplő fogalmakra. Jelen rendelet alkalmazásának megkönnyítése érdekében szükséges, hogy azon élelmiszer-vállalkozóktól, akik kiskereskedőktől eltérő élelmiszer-vállalkozókat látnak el élelmiszerrel, megköveteljék az állati eredetű zsírokban természetes módon előforduló transzzsírsavaktól eltérő transzzsírsavak mennyiségére vonatkozó információk biztosítását, amennyiben azok mennyisége meghaladja a 2 grammot 100 gramm zsírra vonatkoztatva.
A rendelet Az Európai Unió Hivatalos Lapjában olvasható.
(Dr. Szűcs Viktória/NAK)