Témaoldal

A Visegrádi Négyek agrárkamaráinak 58. találkozóján a szervezetek aggodalmukat fejezték ki a tejágazatban jelenleg tapasztalható helyzet miatt, amely nagy veszélyt jelent az ágazat jövőjére nézve. Az agrárkamarák képviselői nem elégedettek az Európai Bizottság javaslatával a piaci válság megoldását célzó támogatás mértékét illetően, a megajánlott 500 millió eurós csomagot a mezőgazdaság stabilizálására nem tartják elégségesnek.

A Cseh Köztársaság Agrárkamarája (AKČR), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Lengyelországi Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa (KRIR) és a Szlovák Élelmiszeripari és Agrárkamara (SPPK) képviselői találkoztak a Visegrádi Négyek (V4) agrárkamaráinak 58. ülésén, amelyet a Szlovákiában, Červený Kláštor-ban tartottak 2015. szeptember 9-10-én.

Az ülés kiemelten foglalkozott a tejágazat helyzetével országainkban és közösségi szinten egyaránt, hiszen az ágazat a mezőgazdaság nagyon fontos részét képviseli a V4 országokban, és jelentős mértékben járul hozzá a foglalkoztatáshoz. A V4 országok agrárkamaráinak képviselői aggodalmukat fejezték ki a tejágazatban jelenleg tapasztalható helyzet miatt, amely nagy veszélyt jelent az ágazat jövőjére nézve nem csak a V4 országokban, hanem az uniós tagállamok többségében is. A nyers tehéntej-árak a legalacsonyabb szinten vannak 2009 óta, így azok, akik beruháztak és korszerűsítették a termelést, jelenleg különösen hátrányos helyzetben vannak.

A V4 országok agrárkamaráinak képviselői nem elégedettek az Európai Bizottság javaslatával a piaci válság megoldását célzó támogatás mértékét illetően, azonban a javasolt segítség jó kezdés a párbeszédhez.

Tekintettel a közösségünk agráriumát az orosz embargó kapcsán ért több mint 5,5 milliárd eurós veszteségre; valamint a tejszektorban felhalmozódott – és abba nem teljes mértékben visszakerülő – 900 millió eurós illeték mértékére; a megajánlott 500 millió eurós csomagot a mezőgazdaság stabilizálására nem tartják elégségesnek. Az álláspont szerint a csomag messze alatta marad az ágazatokat ért, már egyébként is elismert veszteségek mértékétől. Éppen ezért további érdemi forrásbevonást tartanak szükségesnek annak érdekében, hogy közösségi szinten a még nagyobb veszteséget elkerülhessék. A fenti okok miatt minden rendelkezésre álló - közösségi és nemzeti szintű - eszközzel támogatni kell a tejtermelőket.

V4 alairas

Az Európai Unió gazdálkodóinak gazdasági helyzete nehéz, ezért a V4 találkozó résztvevői támogatták a COPA-COGECA által szervezett demonstrációt, amelyre 2015. szeptember 7-én került sor Brüsszelben, és közösen szorgalmazzák, hogy az Európai Bizottság hozza meg a szükséges intézkedéseket a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének növelése érdekében.

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei