Kölcsönös megfeleltetés

A hamisítások és visszaélések megakadályozása érdekében 2017. július 1-jétől új típusú lóútlevelek kibocsátását kezdte meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).


A lóútlevél az a bizonylat, amely az egyedet egész életén keresztül kíséri, ezért kiváltása minden lóféle esetében kötelező Ezzel igazolható az adott egyed azonossága, ide kerülnek bejegyzésre a tulajdonosra vonatkozó információk, a származási adatok, az állategészségügyi kezelések, sőt az esetleges versenyeredmények is. A ló szállítása, forgalmazása vagy vágása csak ezen bizonylat birtokában lehetséges, akár hobbi, akár versenyzés vagy vágás céljából tartott egyedről van szó. Ez a dokumentum biztosítja a lófélék forgalomképességét Magyarországon és az Európai Unió területén egyaránt.

A tagállamok által végzett vizsgálatok szerint jelentős mértékű csalás tárgyát képezi a lóútlevél. Ennek legfőbb okát azon lóféléknek az élelmiszer-láncba történő illegális visszajuttatása jelenti, amelyek emberi fogyasztásra való vágását korábban megtiltották, és amelyeket az élelmiszer-termelő állatok esetében nem engedélyezett állatgyógyászati készítményekkel kezeltek. Az uniós szabályozás eredményeként a lófélék ezreit zárták ki véglegesen az emberi fogyasztás céljára történő vágásból, ezáltal a fölöslegessé és nemkívánatossá vált egyedek egész életen át történő tartásán kívül nem nagyon maradt más alternatíva. Miután az állatok produktív életszakasza lezárul, az állattartók számára sokszor megfizethetetlenné válik a tartásuk, melynek következtében elhanyagolják, valamint magukra hagyják az állatokat, ami súlyos következményekkel jár azok egészségére és jólétére nézve.

A hamisítások és visszaélések megakadályozása érdekében 2017. július 1-jétől új típusú lóútlevelek kibocsátását kezdte meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A korábban kiadott, passzusok továbbra is érvényesek, de július 1.-jétől már csak az új, megbízhatóbb nyomtatványt állítja ki a hatóság. Az új dokumentumok adattartalma és szerkezeti felépítése az uniós, illetve a hazai jogszabályi előírásoknak megfelelő, azonban megjelenésében, tipográfiai és egyéb arculati elemeiben jól láthatóan elkülönül más hazai kibocsátó szervezetek által rendszeresített lóútlevelektől.

Az új típusú nyomtatvány már számos, hamisítást nehezítő nyomdatechnikai elemet is tartalmaz és további sajátossága, hogy csak a nem törzskönyvezett lovakra vagy azon fajtájú egyedekre vonatkozhat, melyeknek kibocsátó szervei a NÉBIH-et bízták meg a lóútlevelek kiállításával. Azoknak a lótulajdonosoknak, akik korábban kiadott lóútlevéllel rendelkeznek, jelen intézkedés kapcsán nincs tennivalójuk, hiszen a régi formátumú nyomtatványok továbbra is érvényesek.

A lóútlevelek kibocsátásával a NÉBIH-et megbízó egyesületek listája:
·    Akhal-Teke Lótenyésztők Magyarországi Egyesülete
·    Appaloosa Tenyésztők Egyesülete Magyarország
·    Bardigiano Lótenyésztő Országos Egyesület
·    Fríz Lótenyésztők Magyarországi Egyesülete
·    Magyar Lipicai Lótenyésztők Országos Egyesülete
·    Magyar Szamártenyésztők Egyesülete
·    Magyarországi Andalúz Lótenyésztők Egyesülete
·    Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete
·    Magyarországi Quarter Horse Tenyésztők Egyesülete

Bővebb információ a NÉBIH weboldalán ezen a linken olvasható.

 

(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok