Környezetgazdálkodás

Lezárult a 2017-es szennyvíziszap, iszapkomposzt, termékkomposzt tájékoztató roadshow rendezvénysorozat.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara négy helyszínen szervezett októberi tájékoztató roadshowja véget ért. A fórumok a tápanyag-utánpótló anyagok agráriumban történő felhasználásának jelentőségéről, a szennyvíziszap, az iszapkomposzt és a komposzttermék keletkezéséről, azok előállításáról, tudományos kísérleti eredmények bemutatásáról, a kihelyezéshez szükséges engedélyezési eljárás folyamatáról, valamint mezőgazdasági célú felhasználásukkal kapcsolatos tudnivalókról adtak tájékoztatást a gazdálkodók részére.

A területileg illetékes vízművek szakembereitől elhangzott előadásokban a hallgatóság megismerhette, hogy a telepekre beérkező szennyvíz tisztítása során keletkező szennyvíziszappal milyen kezeléseket (sűrítés, víztelenítés, struktúrajavító-anyaggal való keverés, komposztálás) végeznek annak érdekében, hogy ez a magas szervesanyag-, nitrogén- és foszfortartalmú másodlagos alapanyag a termőföldeken hasznosíthatóvá váljon. Hallhattunk a szennyvíziszap hosszú távú kedvező pozitív hatásairól és termőföldön történő hasznosítás folyamatáról.

Az iszaphasznosítás engedélyezési eljárásának menetét és szabályait (50/2001. IV.3. Kormányrendelet) a talajvédelmi hatáskörben eljáró megyei kormányhivatalok szakemberei mutatták be. Hangsúlyozták, hogy a szennyvíziszap- és iszapkomposzt-felhasználás minden esetben engedélyhez kötött tevékenység. Az engedélyezési kérelem része egy talajvédelmi terv is, melyből elsősorban a területegységre kijuttatható szennyvíziszap, illetve szennyvíziszap-komposzt mennyiségét határozzák meg.  A szabályozás néhány sarokpontjára szerint, úgymint termőföldön az iszap nem tárolható, kijuttatás után haladéktalanul be kell dolgozni a talajba. A szennyvíziszap-komposzt esetén van lehetőség arra, hogy két hónapig a tábla szélén tárolják.  

A Biopsol Kft. ügyvezető igazgatója a termékkomposzt pozitív hatásairól számolt be. Kiemelte, hogy a szennyvíziszap-alapú termék előállítása során fontos kritérium a megfelelő higiénizáció elérése és állandó tápanyagtartalom biztosítása és a kedvező növényélettani hatás biztosítása. A termék előállítását biológiai  irányított technológiával célszerű biztosítani, annak érdekében, hogy a legrövidebb idő alatt a legjobb hatékonysággal, az elvárt cél teljesítésével történjen a gyártási folyamat. Ezekre a termékekre a 36/2006. (V.18.) FVM rendelet vonatkozik és vizsgálatukat, minősítésüket már a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hatóság (NÉBIH) végzi. A termékkomposztot felhasználhatjuk akár AKG-területeken is, míg a szennyvíziszapot és az iszapkomposztot nem.

Az Erdészeti Tudományos Intézet munkatársai a szennyvíziszap felhasználásával végzett kísérleteket és azok eredményeit mutatták be. A szennyvíziszap nemcsak tápanyag-utánpótlásra szolgál, hanem mikroelempótlásra, valamint a talajszerkezet javítására is alkalmas. A szennyvíziszap-komposztok a fő tápanyagok mellett - a növényi élethez nélkülözhetetlen - mikroelemeket és bioaktív anyagokat is tartalmaznak. A szerves kötésben lévő tápelemek jól hasznosulnak, a kimosódás ezért minimális. A kísérletek jól mutatták, hogy a tápanyagutánpótló-anyagok megfelelő arányú alkalmazása növeli a biomassza mennységét, illetve javítja a talajok szerkezetét is.

A fórumokon az Ökoforestino Kft. munkatársaitól hallhatunk részleteket a VP5-8.1.1-16 Erdősítés támogatása, ipari célú fás szárú ültetvények telepítése pályázati felhívás kapcsán. A fás szárú ültetvények telepítésének kritériuma a minimum 0,5 hektáros mezőgazdasági terület, amire meghatározott fafajokat telepítenek. A cél a mezőgazdasági területek fásítása rövid vágásfordulójú maximum 20 évig fenntartott faállománnyal. A telepítést 135/2017. (VI. 9.) kormányrendelet szabályozza. A pályázat néhány hete módosult, mely módosulás eredményeként az elbírálásánál többek között plusz pont jár érte, ha szennyvíziszapot, iszapkomposztot és termékkomposztot használ fel a területen a gazdálkodó.

Az előadások vázlatai:

pdf Biológiailag irányított komposztálás, avagy szennyvíziszapból termék (2.75 MB)

pdf Fásszárú ültetvények létesítési lehetőségei (4.28 MB)

pdf Szennyvíziszap keletkezése, összetétele, mezőgazdasági hasznosítása (13.77 MB)

pdf Szennyvíziszap alkalmazása, Erdészeti Tudományos Intézet (4.33 MB)

pdf Szennyvíziszap-kijuttatás szabályai (2.44 MB)

 


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok