Környezetgazdálkodás

Megjelent a VP4-11.1.-11.2.-18 kódszámú, ,,Ökológiai gazdálkodásra való áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” című pályázat.


Az ökológiai gazdálkodást folytató vagy arra átálló gazdálkodók számára 2018. október 29-én új pályázati felhívás jelent meg a Széchenyi2020 honlapon. A támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 12 milliárd forint. A támogatott kérelmek darabszáma várhatóan 900 lehet.

A pályázati felhívás megjelenésével az érdeklődők előtt megnyílt a feltételek megismerésének lehetősége, majd a támogatási kérelem benyújtására elektronikus úton, ügyfélkapun 2018. december 1-je és december 15-ike között kerül sor az Államkincstár (www.mvh.allamkincstar.gov.hu) elektronikus felületén. Fontos, hogy ezt a jogvesztő határidőt a pályázók ne mulasszák el, ugyanis ebben az esetben jogorvoslatra nincsen lehetőség.

Egy pályázó egy támogatási kérelmet nyújthat be, és azt a benyújtásra nyitva álló időszakban megváltoztathatja akár többször is, de a Kincstár csak a támogatási kérelem utolsó változatát fogja figyelembe venni az elbíráláskor. Az igénylő a kérelmében különböző földhasználati kategóriákra egyaránt igényelhet áttérési, valamint fenntartási támogatást is, azzal hogy egy kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területnek (KET-nek) egy földhasználati kategóriában kell lennie.

A pályázó gazdálkodó köteles meghatározni a támogatásba bevinni kívánt földterületének nagyságát. Ezt azon a módon kell megtenni, hogy a KET-et legalább 3 méter pontossággal beazonosító EOV koordinátákat vagy a shape file-okat a támogatási kérelem részeként csatolni kell. A területmérésre vonatkozó útmutatót az pályázati felhívás 1. számú melléklete tartalmazza. A kötelezettségvállalás időszaka 2019. január 1-től 2023. december 31-ig tart.

Ez alatt az időszak alatt az mind az átállás, mind a fenntartás alatt álló gazdaságoknak be kell tartaniuk az ökögazdaságokra vonatkozó valamennyi előírást.
Figyelmébe ajánljuk a gyep földhasználati kategóriában pályázó gazdálkodóknak a felhívás azon előírását, hogy a gyep földhasználati kategória legeltetéses hasznosítását csak saját állatállománnyal lehet megvalósítani, azaz ebben a pályázatban bérlegeltetésre nincsen lehetőség. A 0,3 ÁE/ha értéknek a gyep földhasználati kategóriában lévő teljes területre vonatkozóan meg kell lennie.


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei