Környezetgazdálkodás

Az Európai Unió Víz Keretirányelv (VKI) célkitűzéseinek megvalósítása érdekében stratégiai tervet, illetve intézkedési programot, vízgyűjtő-gazdálkodási tervet (továbbiakban: VGT) kell készíteni. A terveket hatévente vizsgálják felül a tagállamok. A jelenlegi – 2022-2027 évekre vonatkozó – már a második felülvizsgálat, elkészítésének határideje 2021. december 22.; az elkészült terv Magyarország harmadik vízgyűjtő-gazdálkodási terve (VGT-3) lesz.


A VGT-nek tartalmaznia kell a vízgyűjtők jellemzőit és a környezeti célkitűzéseket, valamint a vizek jó állapotának eléréséhez szükséges intézkedéseket. A felülvizsgálat, és a korszerűsítés alapját minden esetben az elmúlt időszakra vonatkozó terv határozza meg, amely jelenleg a 2016-2021 időszakra vonatkozó intézkedési programterv, a VGT-2, illetve az azóta eltelt időszak intézkedéseinek hatására megváltozott vízállapotok.

A tervezés során felül kell vizsgálni a víztesteket, a víztesthez tartozó vízgyűjtőket, továbbá számba kell venni a víztestek emberi tevékenységből adódó terheléseinek mértékét, elemezni azok hatásait. A vízgyűjtőket és víztesteket érő terhelések és hatások elemzése, valamint az állapotértékelés eredménye a „Jelentős Vízgazdálkodási Problémák (JVP-3)” feltárása. A vitaanyag megjelenése 2019 decemberére várható.

Az állapotértékelést követően 2021-ig felül kell vizsgálni az előző, azaz a VGT-2-ben megadott célkitűzéseket és meghatározni a még teljesítendő, vagy újabb környezeti célkitűzéseket.

A VGT második felülvizsgálatával párhuzamosan a vízhiány és az aszálykockázat kezelését célzó Integrált Vízkészlet-gazdálkodási Országos Terv (IVOT) elkészítése, továbbá 108 db vízgyűjtő vízkészlet-gazdálkodási modellezése van tervben. A tervezések összehangolása érdekében az alegységekre, a modellezési és a vízügyi igazgatóságok területére nem készül „tervdokumentáció”, az információkat az egységes szerkezetű VGT térinformatikai adatbázis és megjelenítő rendszer fogja tartalmazni.

A VGT-3 további célja a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, valamint a természeti katasztrófák megelőzésének a megalapozása. Ennek érdekében nagy hangsúlyt fektetnek a vízjárási szélsőségek és az éghajlatváltozás kezelésének lehetőségeire a VGT-3 intézkedési programjában.

A felülvizsgálat során, a tervezés valamennyi szintjén szükséges az érintett társadalmi csoportok bevonása a tervezési folyamatba.

A felülvizsgálat és a társadalmi véleményezés tervezett ütemezése:
1. ütemterv és munkaprogram véleményezése: 2018. december – 2019. június,
2. végleges ütemterv és munkaprogram elfogadása és kihirdetése: 2019. december,
3. jelentős vízgazdálkodási problémák (JVP-3) véleményezése 2019. december – 2020. június,
4. végleges JVP-3 elfogadása és kihirdetése: 2020. december,
5. VGT-3 - vitaanyag véleményezése 2020. december – 2021. június,
6. VGT-3 tárcaegyeztetése 2021. szeptember – november,
7. VGT-3 elfogadása és kihirdetése 2021. december.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság által kiadott, véleményezhető vízgyűjtő-gazdálkodási terv második felülvizsgálatának részletes ütemterve és munkaprogramja itt található.

A véleményeket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. elektronikus címre, illetve postán, vagy faxon is lehet küldeni az alábbi elérhetőségek bármelyikére:
Országos Vízügyi Főigazgatóság, 1012 Budapest, Márvány u. 1/d.; Postacím: 1253 Budapest Pf. 56. ; Fax:  +36-1-225-4414


(NAK/Szász Imola)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei