Környezetgazdálkodás

Ne feledje, a gazdálkodási napló egyes adatainak benyújtására vonatkozó – jogvesztő – határnap január 31.! A mulasztás az előző évi támogatási összeg akár 30 százalékának elvesztését eredményezi.


Mintegy 25 ezer termelőnek kell benyújtania a web-GN-t, eddig az érintettek fele tett eleget az adatszolgáltatási kötelezettségnek. A 2018-as naptári évre vonatkozóan az alábbi támogatásokban résztvevőknek kell fentiek alapján elektronikus úton adatot szolgáltatnia:
-    VP agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (2015; 2016),
-    VP ökológiai gazdálkodás támogatása,
-    VP NATURA 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések,
-    VP Kompenzációs kifizetések a Természeti Hátránnyal Érintett Területeken (THÉT),
-    Vízvédelmi célú nem termelő beruházások (NTB): vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása, fejlesztése,
-    VP élőhelyfejlesztési célú nem termelő beruházások (NTB),
-    ÚMVP agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet alapján a környezetvédelmi célú gyeptelepítés célprogram (10 éves kötelezettség miatt).

Bármelyik támogatás igénybevétele esetén egyetlen elektronikus nyomtatványt kell letölteni és a pályázati kiírás vonatkozó előírásai szerint kitölteni, majd az ügyfélkapun keresztül beküldeni. A nyomtatvány elektronikus kitöltésének megkezdéséhez telepíteni szükséges a legfrissebb Java és ÁNYK általános nyomtatványkitöltő keretprogramot, melyek a NÉBIH honlapjáról letölthetők, ugyanúgy, mint a webGN benyújtásához szükséges aktuális nyomtatvány.

Fontos, hogy az aktuális nyomtatvány kerüljön letöltésre, mert ennek hiányában a dokumentum nem érkezik meg a NÉBIH-hez. A beküldés akkor sikeres, ha három üzenet érkezik az ügyfélkapus tárhelyre. Az első kettő üzenetet az ügyfélkapu küldi. Ezután érkezik a 3. dokumentum, amelynek a feladója a NÉBIH, melyben konkrétan beazonosítható az adatszolgáltatásra kötelezett ügyfél. Amennyiben a NÉBIH által küldött visszaigazolást nem kapja meg 24 órán belül, kérjük, jelezze ezt az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a 2018. január 31. a jogvesztő határidő, hiánypótlásra nincs lehetőség! A mulasztás az előző évi támogatási összeg 15 százalékának elvesztését eredményezi. Továbbá azon esetekben (VP-AKG szántó és ültetvény tematikus előíráscsoportok, VP-ÖKO szántó, illetve ültetvény földhasználati kategóriák), ahol a tápanyag-gazdálkodási terv beküldése is elvárt, ott a webGN beküldésének hiánya további 15 százalékos levonást eredményez az előző évi támogatásból.

Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai segítséget nyújtanak a gazdálkodóknak.


(NAK/Sztahura E.)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei