Környezetgazdálkodás

Az aszály és elsivatagosodás világnapján a FAO és a holland kormány szervezésében idén másodszor rendezték meg az aszályról és annak mezőgazdasági hatásairól tartott szemináriumot.

 

A korszerű, innovatív módszerek (drónok, távérzékelés) mellett szó esett egyszerűbb és bevált módszerekről is (ciszternák létesítése, fásítás). Bemutatták továbbá a FAO által kifejlesztett WaPOR-rendszert, amely a meglevő, hosszú távú időjárási adatsorokat hozza össze egy felhasználói platformba, kiegészítve valós idejű műholdas felvételekkel és betegség- és kártevő diagnosztikai mesterséges intelligenciával. A rendezvény keretében a FAO főigazgató és az Új Fejlesztési Bank (NDB) elnöke megállapodást írt alá a víz- és talajerőforrások védelmére és az elsivatagosodás elleni küzdelemre.

 

A szélsőséges időjárás – azon belül is a szárazság – a gazdálkodók jelentős részét sújtja, ezért is fontos kiemelten kezelni a kérdést. Az egyre fejlődő, modern technológiai lehetőségek mellett - mint például a drónok és a távérzékelés alkalmazása - két igen egyszerű, gyakorlatias megoldási lehetőség is van:

  • Az egyik a FAO által Brazíliában végzett egymillió vízgyűjtő ciszterna program, ahol a Száhel-övezettel azonos földrajzi szélességi körön fekvő területen a hirtelen lezúduló csapadékot a ház alatt elhelyezett fedett ciszternákba gyűjtik össze. Az összegyűjtött csapadék amellett, hogy a későbbi száraz periódusban ivóvízként, az állatok itatására és öntözővízként is használható, az épületben uralkodó hőmérsékletet is némileg csökkenti a forróságban. A kedvező tapasztalatok alapján a programot a szubszaharai Száhel-övezetre is kiterjesztik: Egymillió Ciszternát a Száhelbe.
  • A sivatag terjeszkedése megállítható a fásítással A FAO és más szervezetek támogatásával az Afrikai Unió a Száhel-övezetben a Nagy Zöld Fal program keretében a Szaharai sivatagot egy fás-bokros vegetációs zónával vennék körbe megakadályozva a talajdegradációt, az elsivatagosodást, egyúttal mérsékelve az aszály kedvezőtlen hatásait is. Ez az intézkedés – a növényzet megőrzésével és a homok szétterülésének megakadályozásával – segít az elsivatagosodás megállításában, ami az egyik legfőbb oka a nomád állattartók és a növénytermesztő gazdák közötti, nem egyszer véres konfliktusoknak.

 

2017 óta 44 millió fővel emelkedett a világon az éhezők száma, az éghajlat-változásnak és a helyi konfliktusoknak köszönhetően. Az előttünk álló nagy kihívás az, hogy egyre több embert kell élelemmel ellátni a szélsőséges időjárási körülmények között. Ezért kiemelt cél a közösségek sebezhetőségének csökkentése és a fenntartható természeti erőforrás-gazdálkodás előmozdítása a víz és az élelmezésbiztonság felé. A rendezvény célja, hogy bemutassa azokat az eszközöket, módszereket és politikákat, melyek a szárazsággal szembeni eredményesebb mezőgazdasági termelést eredményeznek.

 

Az időjárás előrejelzésben fontos szerepe lehet a FAO által kifejlesztett WaPOR-rendszer, mely egyelőre afrikai és közel-keleti területeken alkalmazható, de a későbbiekben ez bővíthető. Lényegében a meglevő, hosszú távú időjárási adatsorokat hozták össze egy felhasználói platformba, kiegészítve valós idejű műholdas felvételekkel és betegség- és kártevő diagnosztikai mesterséges intelligenciával. Ez utóbbira azért van szükség, mert Afrikában igen kevés szakértő dolgozik a terepen, Kenyában 1 szaktanácsadóra 3000 gazdálkodó jut, vagyis az azonnali beavatkozást igénylő helyzetekben nem jutnak megfelelő információhoz a gazdálkodók.

 

Bevezettek egy új fogalmat, a vízfelhasználási mutatót (water productivity), mely megmutatja, hogy 1 m3 víz felhasználásával mennyi biomasszát állítottak elő adott területen. A növényzet infravörös felvételezésével látványosan kimutathatók a területen meglevő különbségek, melyek segítenek az okok és megoldások megtalálásában.

A WaPOR által szolgáltatott adatok segítik a döntéshozókat és a gazdálkodókat abban, hogy megalapozott döntéseket hozzanak, jobban felkészüljenek az aszályra és kevesebb vízfelhasználással növelni tudják a mezőgazdasági termelést.

 

NAK/ Tasnádi Gabriella

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám