Koronavírus

A koronavírus-járvány hatására napról napra változnak a vállalkozások kilátásai. De vajon hogyan érdemes reagálni a jelen helyzetre, milyen döntéseket érdemes meghozni?


A koronavírus-járvány óriási hatást gyakorolt a kínai vállalkozásokra. A hivatalos adatok szerint a kínai export januárban és februárban 17,2 %-al csökkent az előző év azonos időszakában regisztrálthoz képest. Volt olyan italgyártó cég, amely értékesítésének csökkenése elérte a 80 %-ot és olyan ruházati üzlet, amely – köszönhetően az online csatornáknak − tervezett bevételének alig 30 %-át realizálta. A fogyasztói kereslet ingadozott, az otthonmaradások miatt a keresletek földrajzi megoszlása megváltozott, és megnőtt az internetes forgalom. Egy ilyen helyzetben minden vállalkozásnak át kell gondolnia, hogy saját keresletére milyen hatást fog gyakorolni, illetve hogy gyártó- és raktárkapacitása mellett hogyan és milyen formában tudja kielégíteni a megváltozott keresletet. Figyelemmel kell kísérnie, hogy mely szállítási útvonalak szűnnek meg, az intézkedések és a megbetegedések miatt hány munkavállaló munkájára nem tud számítani. A járványhelyzet alatt a vállalkozásoknak meg kell tanulniuk hatékonyan termelni, akár kisebb erőforrások mellett is. Azokra a termékekre kell főként fókuszálni, amelyeknek a megváltozott körülmények miatt valós piaca van.

Az agilis és hatékony reagálás elengedhetetlen a válsághelyzet kezeléséhez. A több üzemmel rendelkező cégeknek érdemes a rendelkezésre álló információk (kereslet, munkavállalók elérhetősége, szállítási lehetőségek, stb.) alapján különböző forgatókönyveket kidolgozniuk. Például egy megalapozott és jól megtervezett termelésikapacitás-átstrukturálással ellensúlyozhatók a szállítási problémák és elkerülhető az egységek bezárása. A szimulációban nagy segítséget nyújthatnak a digitális technológia eszközei, amelyek sok különböző adatot tudnak kezelni a gyors és optimális döntés meghozatala érdekében. A kereslet előrejelzésére, és ennek megfelelően az ellátás optimalizálására olyan megoldásra (pl. mesterséges intelligencia) van szükség, amely rugalmas, adatközpontú és a lehető legtöbb változó egyidejű kezelésére alkalmas.

A jelen helyzet minden megszokott folyamatot a feje tetejére állíthat. Az összes olyan változó, amely eddig befolyásolta a vállalkozást most bizonytalanná és megkérdőjelezhetővé válhat. Azonban a körülmények folyamatos nyomon követése, és a több tényezőt szem előtt tartó tervezés segíthet a vállalkozás túlélésében, hatékonyságának maximalizálásában.

Dr. Szűcs Viktória/NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám