A koronavírus-járvány a húsfogyasztásra is hatást gyakorolhat. A húspiac növekedését a kényelmi élelmiszerek fogják generálni az elkövetkező három évben.
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (United States Department of Agriculture, USDA) előrejelzése alapján a járvány okozta ellátási zavaroknak köszönhetően az egy főre jutó marha-, sertés és baromfihús-fogyasztás akár 4,5 kilógrammal is csökkenhet. Az egy főre jutó húsfogyasztás így az Egyesült Államokban várhatóan idén 98,4 kilógrammra fog visszaesni, amely véget vet az öt éves töretlen növekedésnek. 2019-ben 101,6 kilogramm húst fogyasztott egy átlagos amerikai, ezzel nemzetközi összehasonlításban is az élbolyban végezve. A fogyasztás visszaesésében az üzemekben bekövetkezett megbetegedések is közrejátszanak, a feldolgozási kapacitásban legalább 30%-os csökkenés tapasztalható.
A húspiac növekedését a kényelmi élelmiszerek fogják generálni az elkövetkező három évben. A Technavio piackutató jelentése alapján a koronavírus járvány ellenére, a 9%-os piaci növekedés várhatóan 226,37 milliárd dolláros emelkedést fog eredményezni. A kényelmi húskészítmények iránti kereslet az Ázsiai és Csendes-óceáni térségben, Európában, a Közel-Keleten és Afrikában jelentős növekedést fog mutatni. Ázsiai piacon közel 31%-os erősödés várható. Mindemellett a csomagolási innovációk jelentős szerephez jutnak az elkövetkező években, mivel azoknak a fogyasztók és az eladók érdekeit egyaránt szolgálniuk kell.
Dr. Szűcs Viktória/NAK