Mezőgazdasági termelés

Folyamatban van a legnagyobb gazdálkodói kört érintő egységes kérelem benyújtási időszaka. Sztahura Erzsébet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakértője az egységes kérelemmel kapcsolatos tapasztalatokról és változásokról beszélt a NAKlapban.


– Hogyan alakulnak idén a kérelem benyújtásához kapcsolódó határidők?
– Az idei évben az ügyfelek 2017. május 15-ig nyújthatják be szankciómentesen támogatási kérelmeiket, majd a benyújtott kérelmeket, illetve a kérelemben szereplő jogcímeket és támogatásokat késedelmi szankció nélkül 2017. május 31-ig módosíthatják. Azon jogcímek, amelyek a május 15-ig benyújtott kérelemben nem szerepelnek, már csak munkanaponként 1 százalékos szankcióval adhatók be. Az egységes kérelem felületén benyújtható állatalapú támogatások – úgymint anyatehén, hízottbika, tejhasznú tehén – május 15-től már csak az említett szankcióval módosíthatók. A kérelmek módosítására május 31. után június 9-ig már csak szankciósan van lehetőség. Pontosítás ezt követően is lehetséges.


– Mit kell a kérelem módosítása alatt érteni?
– A módosítás a kérelem olyan mértékű változtatása, amely többletkifizetést jelent, tehát további területeket viszek fel, utólagosan jelölök be termeléshez kötött támogatást vagy úgy változtatom, hogy valamely szankciót elkerüljek. Természetesen a szankciós határidőben csak a módosítással érintett egységek szankciójára kell gondolni.


– Idén olyan vidékfejlesztési intézkedések is bekerültek az egységes kérelembe, amelyekről nem rendelkeznek a gazdák támogatói okirattal?
– Igen, egyes vidékfejlesztési támogatások esetekben az ügyfelek nem rendelkeznek támogatói okirattal, de kifizetési kérelmeiket az egységes kérelemben jelölhetik, jelöljék, amennyiben a pályázati felhívások ezt lehetővé teszik. Ilyen érintett intézkedések többek között az AKG, a nem termelő beruházások, illetve az erdősítés.


– Milyen gyakori hibák, illetve hiányosság tapasztalhatók a beadás során?
– Nagyon fontos, hogy csak azon területekre adjanak be kérelmet a gazdálkodók, amelyre rendelkeznek jogszerű földhasználattal június 9-én. Természetesen egyes speciális esetben ezen időpont eltérő, mint pl. AKG/ÖKO, Natura 2000 intézkedések, ahol teljes évre elvárt a folyamatos jogszerű földhasználat megléte. Ezen jogszerűség nemcsak a bejegyzett földhasználatot foglalja magában, hanem a 2007. évi XVII. tv-ben foglalt valamennyi eset erre lehetőséget ad, mely igazolások körébe a jegyző által kiállított nyilatkozat is bekerült ez évtől. Ügyelni kell arra is egyre inkább, hogy a rajzok ténylegesen a fizikai helyükre kerüljenek, mert uniós elvárás a minél pontosabb rajzolás.


– A rajzok pontosításához kapnak valamilyen segítséget a gazdálkodók?
– Az idei évtől a felületen a kérelmek benyújtásakor is láthatják az ügyfelek, hogy területük ráfed valamely más gazdálkodó rajzára, így ellenőrizni tudják, hogy jó helyre rajzoltak-e. Ezen túl az idén is alkalmazzák az előzetes ellenőrzést, miszerint május 16. után végzésben kapnak – elektronikus úton – figyelmeztetést a termelők, ha a táblák EFA területek átfedésben vannak. Az átfedésvizsgálat akkor indul, ha annak mértéke minimum 30 százalék vagy 0,25 hektár átfedés, tábla és ökológiai fókuszterület esetében pedig minimum 30 százalék átfedés található.


– Milyen változások várhatóak az idei kérelem benyújtása során?
– A zöldítés keretében a nitrogénmegkötő növények körébe azon keverékek is elszámolhatók, amelyekben a rendelet szerinti növény több mint 50 százalékban van jelen. Továbbá zöldítési elemként már elszámolhatók azok a VP erdősített területek is, amelyek 2008-ban még SAPS támogatottak voltak. Fontos azonban, hogy a támogatással érintett területek az EFA számítási alapjába is beleszámítanak. Változtak továbbá egyes termeléshez kötött támogatások, így támogathatóvá vált a burgonya, kikerült az olajretek. Az ültetvények esetében extenzív és intenzív gyümölcsösök elkülönített  támogatására nyílt lehetőség. Lényeges változás, hogy a termeléshez kötött növények támogatási igényléséhez fémzárolt vagy minősített vetőmagokról már nem kell csatolni dokumentumot, azt majd a helyszíni ellenőrzés keretében vizsgálják.

 


(NAKlap, 2027. májusi szám)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok