Mezőgazdasági termelés

Lezárult a 2017. évi egységes kérelmek beadása. A NAK falugazdász-hálózata –  előző évekhez hasonlóan – idén is közreműködött a kérelmek beadásában és előzetes ellenőrzésében.

 

Idén is, mint minden évben, áprilistól elérhetővé vált a benyújtó felület. A kérelmek szankciós benyújtásának végső határideje június 9-ével zárult.  Ebben az időszakban 41 jogcímre, intézkedésre lehetett kérelmet benyújtani vagy adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni a MÁK elektronikus rendszerében.  Ebben az évben országosan 177 665 gazdálkodó nyújtott be támogatási illetve kifizetési kérelmet. A tavalyi évhez képest a bejelentett területek nagysága 4,96 millió hektárra nőtt.

Az egységes kérelmek beadásában megközelítőleg 70 százalékos arányban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászainak segítségét vették igénybe a gazdálkodók. Ezen időszak alatt kamarai meghatalmazással  122 087 kérelmet nyújtottak be tagjaink.

A kérelemkitöltő szoftver az idei évben nagymértékű fejlesztésen esett át, ennek köszönhetően jelentősen lecsökkent azoknak a gazdálkodóknak a száma, akik valamely jogcímen érintettek voltak előzetes ellenőrzésben. A mintegy 27 ezer érintettből 15316 kérelmező vette igénybe kamarai közreműködő segítségét. Fontos megemlíteni, hogy az ellenőrzések ezzel még nem zárultak le, további adategyeztetések és ezzel kapcsolatos eljárások várhatók.

Az idei egységes kérelmek statisztikai bontásáról bővebben az agronaplo.hu portálon olvashatnak.(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok