Mezőgazdasági termelés

Az eddigi szabályozástól eltérően 2018-tól, számos érdemi egyszerűsítés mellett, a zöldítéssel összefüggésben a termelő típusú ökológiai jelentőségű területeken (EFA) egy komoly korlátozást is bevezetnek.


Ez az általános növényvédőszer-használati tilalom, ami alapján az EFA-ként elszámolni kívánt nitrogénmegkötő növénnyel bevetett területeken, parlagon hagyott területeken, ökológiai jelentőségű másodvetésen és a mezőgazdasági termelés alatt álló erdőszélek mentén fekvő támogatható hektársávokon tilos növényvédő szert használni.

A zöldítés bevezetését követő három év tapasztalatait követően a Európai Bizottság feltárta és kiküszöbölte az uniós szabályozási hiányosságokat, amelynek eredményeit a hazai jogszabályokba is át kell vezetni. Az EU célja az előírások átdolgozásával, hogy javítsa a zöldítés környezeti hatékonyságát továbbá maximalizálja az EFA-területek biológiai sokféleségre gyakorolt hatását.

A zöldítés keretrendszerének változásairól (beleértve a gazdálkodási szempontból kifejezetten kedvező egyszerűsítéseket is) az Földművelésügyi Minisztérium által készített kiadványban és a közleményben tájékozódhatnak.

 


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok