Mezőgazdasági termelés

Ez évben július 1-je óta zajlik folyamatosan a parlagfű-mentesség helyszíni ellenőrzése. Ezt kiegészítve, a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi szakemberei immár légi felderítést is végeznek.

 


A helikopterrel történő szemlézés során rövid idő alatt sokkal nagyobb terület áttekintése kivitelezhető, amelyre nagy szükség van, hiszen ebben az évben is többszázezer hektárnyi területet kell átvizsgálnia az érintett szervezeteknek. Minden olyan földterületen, ahol a parlagfű-mentesítést elmulasztották, a hatóság által közérdekű védekezés kerül elrendelésre, amelynek költségei a gondatlan földhasználót terhelik majd. Az ezen felül további  növényvédelmi bírságot rónak ki az érintett gazdálkodóra, amelynek értéke 15 000 forinttól kezdődik, de akár az 5 millió forintot is elérheti.

Érdemes minden érintettnek a jogszabályokban előírt gyommentesítési minimumkövetelményeket betartani, mert a jövőben, a hazai jogalkotó és végrehajtó szervek döntése alapján,  a növényvédelmi bírságon felül a területalapú támogatásának elvesztésével is sújtják a vétkes gazdálkodót. A várhatóan jövőre (de talán már a 2017-es támogatási évben is) bevezetésre kerülő módosítás értelmében minden olyan teljes tábla elesik a területalapú támogatásoktól, amelyeken a virágzó parlagfű nagymértékű jelenléte miatt közérdekű védekezést rendeltek el. 

Figyelem! A földterületek parlagfű mentességét a szezon végéig kötelező fenntartani!

 


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok