Mezőgazdasági termelés

A szaporítási események bejelentési határidejét megváltoztatta egy rendelet. A korábbi határidő másfél hónappal lerövidült. Így ügyelni kell az adminisztrációs teendőkre.


A 2017. évi egységes kérelem felületen benyújtott, termeléshez kötött anyatehéntartás-támogatás (európai uniós), valamint az átmeneti nemzeti anyatehéntartás-támogatás esetében változott a jogszabályi előírás, mivel a 66/2017. (XII. 22.) FM rendelet 15. és 16. §-a a szaporítási (mesterséges termékenyítés, embrió átültetés, háremszerű- és szabad pároztatás, természetes fedeztetés) események bejelentési határidejét módosította a jogcímrendeletekben. A korábbi határidő másfél hónappal lerövidült, így a támogatási évet követő év január 31. napjáig be kell jelenteni minden érintett szaporítási eseményt.

A jogcímrendeletek vonatkozó  9/2015. (III.13.) FM rendelet 9. § (6) és 5/2015. (II. 19.) FM rendelet 7. § (2a) bekezdései szerint: „Az adott támogatási jogcím vonatkozásában igényelt állatokra és a tenyészetekre vonatkozó adminisztratív ellenőrzés során kizárólag azon adatok tekinthetőek a támogatás szempontjából elfogadhatónak, és támogatás csak azon adatok figyelembevételével állapítható meg, amelyek az ENAR nyilvántartásba a támogatási kérelem benyújtási időszak végéig - figyelemmel a Juh ENAR és Szarvasmarha ENAR rendeletek szerinti bejelentési határidőkre is - bejelentésre kerültek, és az ENAR nyilvántartásban szerepelnek. A birtokon tartási idő alatt történő szaporítási esemény tekintetében a tárgyévet követő év január 31-ig bejelentett és nyilvántartott adatok fogadhatóak el.”

A két támogatási jogcímnél a támogatás elnyeréséhez a gazdálkodók kötelesek a szaporítási eseményekre vonatkozóan adatszolgáltatást teljesíteni a NÉBIH Termékenyítési Rendszerébe (TER). Ezt papíralapon, vagy weben keresztül tudják megvalósítani. A www.enar.hu oldalon elérhetők a letölthető papíralapú bizonylatok és kitöltési útmutatóik:
-    2201 Termékenyítési napló,
-    2204 Háremszerű és szabad pároztatás bejelentő lapja,
-    2210 Háremszerű és szabad pároztatás bejelentő és módosító lapja.

Az embrióátültetések bejelentését csak arra jogosult, a NÉBIH embrió-alrendszeréhez hozzáféréssel rendelkező szakember tudja elvégezni, aki egyébként magát a tevékenységet is végezte. A szigorú számadású bizonylatnak minősülő termékenyítési jegyet a mesterséges termékenyítésekről a NÉBIH-nél regisztrált inszeminátorok állítják ki, akik az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft-től szerzik be a sorszámozott tömböket. Papír alapon az alábbi címre kell a bizonylatokat beküldeni: NÉBIH-ENAR, 1537 Budapest, Pf. 397.

Minden gazdálkodó számára javasoljuk a NÉBIH által biztosított webes bizonylatrögzítő felületek használatát, amelyet az érintett tenyészet tartója – magánszemélyként saját jogon, vagy magánszemély meghatalmazottja, cégek esetében kizárólag a meghatalmazott magánszemély – ügyfélkapun keresztül elektronikusan érhet el. A portal.nebih.gov.hu oldalról indulva a „Nyitóoldal” legalján jobbra található „Ügyfélprofil/Ügyfélkapu” fülön kell továbblépni, majd a baloldali zöld mezőben a „Bejelentkezés ügyfélkapun keresztül” fülön a szokásos ügyfélkapus azonosítás következik. Ezután a „viszontazonosítás” menüben meg kell adni a személyes adatokat, majd a küldés gomb megnyomásával megtörténik a NÉBIH-nél az ellenőrzés. Ezt követően jobb oldalon felül a belépő ügyfél neve alatt a legördülő menüben lehet kiválasztani, hogy saját jogon, vagy meghatalmazottként melyik meghatalmazó nevében lép be a rendszerbe. Baloldalon a „Partner” gomb mellett a „Meghatalmazások” alatt lehet megtekinteni a meglévő meghatalmazásokat, vagy létre lehet hozni új meghatalmazást is.

Az „Ügyintézés” menübe lépve, az „Állat” megnevezésre kattintva belépünk a menübe, ahol az „Állattenyésztés” pontra kell ráállni. Itt megnyílik egy menüsor, ahol különböző lekérdezések és bizonylat kitöltési lehetőségek mutatkoznak. A papír alapú TER bizonylatoknak megfelelően, azonos tartalommal web-TER bizonylatok tölthetők ki:
-    3301 Termékenyítési napló,
-    3302 Termékenyítési jegy,
-    3303 Fedeztetési jegy,
-    3304 Háremszerű és szabad pároztatás bejelentő lap,
-    3310 Háremszerű és szabad pároztatás módosító lap, valamint
-    Embrió alrendszer bizonylatai.

Belépve a megfelelő bizonylatra egy tájékoztató felület jelenik meg (Kitöltési útmutató, stb.), ahol a „Tovább az e-ügyintézéshez” gomb megnyomásával előbukkan az összes állatfaj összes listázási és bizonylat kitöltési lehetősége, ebben a „Szarvasmarha” menüpont alatt a „Termékenyítés űrlapok” között tudjuk kikeresni a számunkra szükséges nyomtatványt.

Minden bizonylat kitölthető a tartó vagy meghatalmazottja részéről az embrió-alrendszert kivéve, így a mesterséges termékenyítésről kiállított termékenyítési jegyet is akár a kiállító inszeminátor, akár az érintett tenyészet tartója, vagy meghatalmazottja elektronikusan rögzíteni tudja. Ennek feltétele azonban a jegy sorszámának rögzítése a felületen, amelyet a rendszer ellenőriz. A weben történő adatszolgáltatás mérhetetlen előnye, hogy nem kell kézzel töltögetni a bizonylatokat, a benyújtást követően számítógépre menthető, vagy később listázható a benyújtott adat és bizonylat, a rögzítés során a keletkező hibákat a rendszer azonnal megjeleníti a felületen, azok javíthatók még a beadás előtt.

Hibás adatokkal nem lehet a benyújtás gombot aktiválni, így a rendszer nem küld hibaüzeneteket, mint a papír alapon beküldött bizonylatok esetében, ahol postai úton nagy számban özönlik a gazdákhoz, inszeminátorokhoz a hibaüzenet. Ezek javítása több esetben nem történik meg.


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei