Mezőgazdasági termelés

A NAK a tagjai jelzése során értesült arról, hogy az őstermelők érvényes őstermelői igazolványuk ellenére sem tudják benyújtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által rendszeresített 1858 számú bevallást. A hibajelzés utáni javítást a NAV-nál kell intézni.


Az egyéb jogcímen nem, hanem az őstermelőként biztosított mezőgazdasági őstermelő az adó és járulékfizetéséhez kapcsolódó bevallási kötelezettségének kizárólag elektronikus úton, a 1858. számú bevallás benyújtásával tud eleget tenni. A kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó és a biztosított mezőgazdasági őstermelő szociális hozzájárulási adó és járulék kötelezettségeiről szóló 1858. számú bevallás benyújtását hibaüzenettel utasíthatja el a NAV, ha a nyilvántartásukban úgy látják, hogy nem tartozik az őstermelői igazolványhoz értékesítési betétlap, ami az igazolvány érvényesítéséhez, az őstermelőként keletkeztetett biztosítási jogviszony jogfolytonos fenntartásához szükséges.

A NAV az értesítő levelében úgy fogalmazza meg a hibát, hogy az őstermelőnek nem volt érvényes értékesítési betétlapja. Az őstermelők adatairól a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szolgáltat adatot a NAV felé a NAK által kiadott dokumentumok, illetve az őstermelői nyilvántartásban rögzített adatok alapján, ettől függetlenül a NAV jelzi levélben, hogy az őstermelőnek a javítás miatt intézkednie szükséges.

A levélben további információk állnak rendelkezésre a javítás módjáról, amely történhet levélben, személyesen, illetve elektronikusan is javítóbizonylat benyújtásával, de ilyenkor az eredeti bevallás vonalkódját fel kell tüntetni. A hibajavítás legegyszerűbb és leggyorsabb módja az igazoló dokumentumok, így például az őstermelői igazolvány és a hozzá tartozó, a tárgyévre szóló értékesítési betétlap birtokában a NAV levelében megjelölt ügyfélszolgálatának felkeresése, ahol a hibát helyben azonnal javíthatják.


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei