Mezőgazdasági termelés

A Magyarországgal szomszédos Ukrajna egy kormánydöntés alapján blockchain-technológiára alapozott mezőgazdasági árutőzsdét vezet be. Ötéves megtérülési idővel számolnak.


2019 tavaszán indul a világ első, blockchain-technológiát használó, decentralizált mezőgazdasági árutőzsdéje, ami egy olyan kereskedelmi platformot biztosít Ukrajnának, amely kockázati biztosítási rendszerként is szolgál majd. Az ukrán állami hírügynökség (UNIAN) beszámolója szerint ez az állami földkataszterben történő blockchain-technológia alkalmazásáról szóló, 2018. június 21-én elfogadott ukrán minisztertanácsi döntést követi, amely magas szintű információbiztonságot nyújt, továbbá lehetővé teszi majd a földaukciók elektronikus formátumba történő átalakítását.

Igor Tinkov, az árutőzsde menedzsere a néhány nappal ezelőtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy az új árutőzsde összegyűjti a piaci résztvevőket, beleértve a kereskedelmi társaságokat, a mezőgazdasági üzemeket és termelőket is. Lehetőség nyílik a szerződött, fizikai termékértékesítésen kívül a tőzsdén keresztül a határidős ügyletek kockázatainak fedezésére is.

A platform fő jellemzői a magas adatvédelem és tranzakciós sebesség, valamint a folyamatos működés. Öt évet számolnak a megtérülési időre. Elsőként Ukrajna, Európa és Afrika piacait szeretnék elérni. A kezdeti szakaszban a kísérleti projekt Ukrajna több régiójában is elindul.


(NAK/ Balázs Viktor és Fodor Zoltán)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei