Mezőgazdasági termelés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2020 nyarán teljes körű mezőgazdasági összeírást hajt végre. A cenzus sikeres előkészítése érdekében a KSH próbaösszeírást hajt végre 2019 februárjában.


A KSH tízévente hajt végre teljes körű mezőgazdasági összeírást, melynek célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, a gazdálkodók és az Európai Unió részére. Két teljes körű összeírás között háromévente nagymintás gazdaságszerkezeti összeírásra kerül sor (a legutóbbi 2016-ban volt), emellett – az előbbinél jóval kisebb mintán – évente kétszer, júniusban és decemberben hajt végre a KSH az egyéni gazdaságokra is kiterjedő adatfelvételt.

Az Európai Unió tagállamaiban a következő teljes körű összeírást 2020-ban kell végrehajtani. Ennek során információkat gyűjtünk többek között a mezőgazdasági földhasználatról, az állattenyésztésről és a mezőgazdasági munkát végzőkről. A 2020. évi összeírás lehetőséget ad a KSH-nak arra, hogy az elmúlt évtizedekben a mezőgazdasági termelésben bekövetkezett változásokat is figyelembe véve új alapokra helyezze mezőgazdasági statisztikai adatgyűjtéseit.

A KSH célja, hogy csökkentse az adatszolgáltatók terheit, és folyamatosan javítsa az adatok minőségét. Mindezek érdekében fokozottan kíván támaszkodni az adminisztratív nyilvántartások adataira. Az adminisztratív adatok átvételét a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény teszi lehetővé, a KSH a kezelésében lévő adatállományokat a hivatalos statisztikáról szóló törvény alapján kizárólag statisztikai célból, a cél eléréséhez szükséges mértékben használja fel, és garantálja az adatkezelés biztonságát.

A KSH az Agrárcenzus módszertanának véglegesítése érdekében 2019. február 1. és 28. között próbaösszeírást hajt végre. Az adatszolgáltatói kört a mezőgazdasági földterületet használó-, vagy állatot tartó egyéni gazdaságok véletlenszerűen kialakított köre alkotja. Az adatfelvétel Hajdú-Bihar, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye együttesen 40 településére, továbbá Budapestre terjed ki, és összesen mintegy 5100 gazdaságot keresnek fel az összeírók (az érintett települések listája itt érhető el). Az adatszolgáltatás önkéntes, az összeírt adatok kizárólag statisztikai célt szolgálnak.


(forrás: KSH)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei