Mezőgazdasági termelés

A tavaszias időjárás előidézi a korai repcekártevők betelepedését. A repcékben kihelyezett sárgatálak elenyésző mennyiségben, de már fognak nagy repceormányost (Ceutorhynchus napi) és repceszárormányost (Ceutorhynchus quadridens) is.


A nagy repceormányosnak (Ceutorhynchus napi) egy nemzedéke van, jelen esetben az imágó telel át az előző évi repcetábla talajába. A nagy repceormányos téli telelő helyét, akkor kezdi elhagyni, ha a talajhőmérséklete eléri a 6 °C-ot. A február második dekádja körül mutatkozó napközbeni, akár 10 °C körüli hőmérséklet előcsalogatja őket, mivel az imágók betelepedéséhez már a 9 °C-os hőmérséklet is elengedő, azonban intenzívvé 12 °C fölött válik. Szakirodalmi leírások szerint, ez főként március közepére tehető, viszont a jelen klimatikus viszonyokat nyomon követve hamarabb megkezdődhet az intenzív betelepülés. A kártevők elleni védekezés az első bogarak megjelenését követő 12-14 napos intervallumban a legeredményesebb. Az első egyedek megjelenését követő 10 -20 nap elteltével táplálkozás és kopuláció következik, majd a nőstények egyesével helyezik a szárba a petéket. Pontosabban a vezérhajtás bél részébe, közvetlenül a csúcsrügy alatti részbe, de az alsó oldalhajtásokba is találhatunk petéket. A kukacok a szár belső részében fognak élni és táplálkozni a kifejlődésükig, ami 32-47 nap is lehet, ez az időszak május, júniusra tehető. A lárvák az alsó levélnyél szintjén a szárba lyukat fúrnak, és a talajra kerülnek, ahol előbábbá, bábbá, majd imágóvá alakulnak A bogarak ősz végén fognak diapauzálni, elhagyják a bábbölcsőt és a következő év tavaszáig a talajban maradnak.

A kártételt kiváltó tényezőkről eltérő vélemények születtek. A nőstény peterakás során megszúrja a repce szárát, amin egy rövid hasadás keletkezik. A fő- és mellékhajtások megvastagodnak és eltorzulnak. Egyes kutatók szerint ezt a torzulást és duzzanatot a nőstény által peterakáskor kibocsátott anyag okozza. Mások szerint a nőstény a tojócsövével baktériumokat juttat a szárba és ennek eredményeként alakul ki a deformáció. A kutatók közül vannak, akik cáfolják ezt, mert kísérletük során kimutatták, hogy a C. napi okozta deformitás struktúrája eltér a rovarok által kiváltott daganatok sejtjeitől. Kimutatták, hogy a petét nem tartalmazó szúrások esetében is hasonló tünetek jelennek meg, amik nem a peték hatására alakulnak ki. Továbbá leírták, hogy a nőstények peterakásukkor semmilyen anyagot nem bocsátanak ki. Arra a következtetésre jutottak, hogy az elváltozások a növények sebet lezáró védekező mechanizmusának hatására alakultak ki. Egy- két hét múlva a szár hosszanti irányban felreped, ami a szilárdság elvesztéséhez vezet. A gyenge szár nem képes megtartani a növény súlyát és eltorzulva meghajlik. A meghajlott szár könnyen elrothadhat és ez termés kieséshez vezet. A repedés utat nyithat a Phoma sp. fertőzéséhez. Száraz években a termésveszteség elérheti akár a 70 %-ot is.

A repceszárormányosok (Ceutorhynchus quadridens) kora tavasszal megjelenhetnek, sokszor egy időben a nagy repceormányossal, mivel hőmérsékleti igényük nagyban hasonlít. Jellemző rá, hogy évenként egy nemzedéke alakul ki hasonlóan az előző kártevőhöz. A telet imágó alakban tölti. Kora tavasszal keresi fel a repcetáblákat repülve. A nőstény a peték jelentős részét csomókba rendezve a levél főerébe és nyelébe, esetenként a szár bőrszövete alá helyezi. Növényenként akár 25-30 db lárva is lehet. A kifejlett lárvák a száron lyukat alakítanak ki, majd a talajra esve befúrják magukat és a felszín 1-2 cm-es mélységben bebázódnak. A fiatal imágók repcearatás előtt röviddel megjelennek. Ebben az esetben károsíthatják a becőket is. Rövid érési táplálkozás után telelőre vonulnak.

Kártétele során az imágó apró lyukakat rág a repce levelein, szárán és levélnyelén vagy a levél fonáki oldalán a főerébe, majd az ormányával a sebzésekbe helyezi petecsomóit ált. 10 pete/ csomó. Az új nemzedék június elejétől a zöld repcebecőt károsíthatja. A fiatal lárvák a levél főerében, nyelében rágnak. A rágásuk miatt a levél elszárad és lehullik a szárról. Az idősebb lárvák a repce szárát teljesen üresre is rághatják.

A repceszárormányosok és nagy repceormányosok elleni védekezés a hűvösebb időjárásban is hatékonyan működő piretroidokkal megoldható. Amennyiben a hőmérséklet eléri a 12-15 °C-ot, akkor hatékonyan tudjuk használni a szerves foszforsav észtereket. Magasabb hőmérsékletben pedig neonikotinoid hatóanyag csoportból is választhatunk az eredményes védekezéshez.

(NAK/Balázs Viktor – Forrás: Bozsik A., Kövics Gy., Nagy A. (2007): A nagy repceormányos (ceutorhynchus napi gillenhal) észak-alföldi károsítása repcében, Debreceni Egyetem, Agrártudományi és Műszaki Centrum, Mezőgazdaságtudományi Kar, Növényvédelmi Tanszék, Debrecen; https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_521_Novenyvedelem/ch12s02.html)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám