Mezőgazdasági termelés

A 2019-re szóló baromfi állatjóléti támogatási kérelmek beadási határideje 2019. április 15-e. A kérelmeket a Magyar Államkincstár honlapján megtalálható új formanyomtatványon kell benyújtani.

 

Április elsején az 55. számú Magyar Közlönyben megjelent a baromfiágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások feltételeiről szóló új 11/2019 (IV.1.) AM rendelet. A rendelet az uniós állami támogatási szabályok szerint, valamint a mezőgazdasági csekély összegű támogatás szabályai szerint nyújtott baromfi állatjóléti támogatás igénybevételének feltételeit is tartalmazza.

A baromfitartó gazda támogatást vehet igénybe az előírásokon túlmutató állatjóléti kötelezettségvállalás többletköltségeire, amennyiben biztosítja a takarmányok nemkívánatos anyagoktól való mentességét, a kíméletes állatmozgatásra és szállításra vonatkozó szigorúbb előírásokat, a jobb épület-mikroklímát, valamint csökkentett nyersfehérje-tartalmú takarmányt használ. Annak érdekében, hogy a támogatások minél előbb a gazdálkodókhoz juthassanak, a támogatási év április 16-tól az ezt követő év április 15-ig tart. A tényleges kifizetések mértéke a jogos támogatási igények nagyságától függ majd.

A 2019-re szóló baromfi állatjóléti támogatási kérelmek beadási határideje 2019. április 15-e. A feltételeken kívül a jogcímekben, illetve a kapcsolódó nyomtatványokban is történtek változások. A támogatási kérelem benyújtásához szükséges NO817-es számú nyomtatvány a Kincstár weboldalán érhető el.

A támogatások folyósítására a 2019. évi költségvetésben megközelítőleg 13 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre, amely meghaladja a korábbi évek keretösszegét. Magyarország tisztán állami forrásból több mint 10 éve támogatja azokat a baromfitartókat, akik vállalják, hogy a jogszabályokban előírt kötelező tartási feltételeken túlmutató, az állatok jóléte érdekében tett többletvállalásokat teljesítenek. A támogatási program működtetéséhez az Európai Bizottság külön engedélye szükséges, amelyet a tagállam és a Bizottság közötti részletes szakmai vita, ellenőrzés és hivatalos jóváhagyás előz meg. A támogatási programot a Bizottság határozott időre hagyja jóvá. 2018 decemberében véget ért a 2008 óta működő, nemzeti forrásból finanszírozott baromfi állatjóléti támogatási program, mert lejárt az Európai Bizottság jóváhagyása. Ezért az Agrárminisztérium – a baromfiágazati szakmai szervezetekkel egyeztetve – már 2018 áprilisában kezdeményezte az új program jóváhagyását a 2013-2018-as program szerinti szakmai tartalommal, de megemelt támogatási kerettel. A 2019-2025. évek közötti időszakra szóló új baromfi állatjóléti támogatási program jóváhagyási eljárása a közelmúltban zárult le.

Az Agrárminisztérium a sertéságazatban hasonló állatjóléti állami támogatásokat nyújt a gazdáknak, amely már ez év január 1-től szintén 2025-ig működik.


(NAK/Tóth Andrea)Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei