Mezőgazdasági termelés

A spanyol termelők szervezete, az Union de Extremadura (UE) kétségbe vonja azt a nyersanyagárat, amelyet a feldolgozóipar fizet a paradicsom- és olajbogyó-termelőknek. Számításaik szerint ez 170 millió euró (190 millió USD) veszteséget eredményezhet számukra.


A szervezet rámutatott, hogy az extremadurai régió paradicsomtermelői nem fognak többet kapni, mint 72 euró/tonna, míg északolasz termelők 86 euró/tonnát kapnak. „Hogyan lehetséges mindez egy globalizált világpiacon, ahol a késztermékek nemzetközi ára hasonló, mégis ekkora nyersanyagár-különbségek vannak?” – vetett fel írta a szervezet nyilatkozatában.

Az UE úgy véli, hogy ez a nagy vevők domináns piaci helyzetének és a feldolgozóknál tapasztalt konkurencia hiányának köszönhető. Ugyanez a probléma merült fel a szűz olívaolaj áránál is: ezt a spanyol termelőktől mindössze 2,83 euró/liter áron veszik át, míg az olasz termelők 5,79 euró/liter árat kapnak.

Spanyolországban a paradicsom-nyersanyag ár a 2018-as év szintjén van, ahogy arról tavaly januárban a termelők és a feldolgozók megállapodtak. Ezt jó néhányan értetlenül fogadták a feldolgozóiparban, különösen az olasz és görög versenytársak, akik az idén többet fizetnek a paradicsomért, mint egy évvel ezelőtt. Néhány azt gondolják, hogy az árat azért tartják olyan alacsonyan Spanyolországban, hogy a feldolgozók az elmúlt szezonokban elszenvedett pénzügyi veszteségektől megszabaduljanak.


(NAK/Csép Adrienn és Fodor Zoltán – Forrás: Ieg Vu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei