Mezőgazdasági termelés

Míg az esőzések enyhülést hoztak az EU repcéire, az elemzők továbbra is úgy gondolják, hogy az idei év termése lesz az elmúlt 10 év legalacsonyabb termése a szárazság és a rovarkártétel miatt.


A Coceral Gabonaipari Szövetség úgy látja, hogy az EU repce termése 2019-ben 17,9 millió tonna lesz, ami közel 2 millió tonnával kevesebb, mint tavaly. Más előrejelzések is hasonlóan 18 millió alatti termést várnak, ami 2007 óta a legalacsonyabb lenne, amikor 18,5 millió tonnányi termés került betakarításra. Az Agritel piaci konzultációs cég szerint a mezőgazdasági az esőzések lendületet adtak ugyan a múlt hónapban a repcének, az nem lesz elég, hogy kompenzálja, amit előzőleg elszenvedettek a növények.

Az Észak- és Közép-Európában tapasztalt tavalyi forró és száraz nyár hatására az EU repcetermése már 2018-ban kevéssel 20 millió tonna alá csökkent, ami az elmúlt hat év szintje alatti érték. Ráadásul az aszály maradandó hatásaként a száraz ősz megnehezítette a repce vetését, ami pedig nagymértékű területcsökkenéshez vezetett az EU fő termelő országaiban, úgymint Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban.


A francia gazdák más növények után néztek


A Coceral úgy véli, hogy Franciaországban a termés 4 millió tonnára fog csökkenni a tavalyi 4,9 millióról, mialatt egyes kereskedők úgy látják, hogy a teljes termés akár 4 millió tonna alá is kerülhet. A Francia Mezőgazdasági Minisztérium jövő héten adja ki előrejelzését és úgy véli a tavalyi évhez képest a repce vetésterülete országban 19%-kal csökkent 1,31 millió hektárra.

Bár a február óta tartó enyhe időjárás segítette a repce növekedését, tavasszal ugyanezek a feltételek segítették a rovarkártevők tömeges megjelenést is. Ezek együtt a késői fagykárokkal vezették a francia gazdákat azon döntéshez, hogy a repcét más növényekre lecseréljék, mint például kukoricára.


Az eső eltüntette a gazdák legnagyobb aggodalmát


Németországban a múlt heti heves esőzések a legszárazabb régiókban eltüntették a gazdák legrosszabb aggodalmát a tartós szárazság miatt. Ugyanakkor úgy tűnik a kevesebb termés elkerülhetetlen, mivel jobb időjárási körülmények miatt javuló termésmennyiség nem elegendő, hogy kompenzálja a hatalmas vetésterület csökkenést. A Mezőgazdasági Szövetkezetek Szövetség (DRGV) hónap eleji becslése szerint a fő őszi káposztarepce termés éves szinten 17%-kal csökken 3,04 millió tonnára.

A közelmúltbeli esőzések Lengyelországban is megnyugtatták a termelőket a szárazsággal kapcsolatban. A Sparks Polska piaci elemzői abban reménykednek, hogy az idei termés kicsivel magasabb lesz, mint a tavalyi 2,3 millió tonna és megközelítheti a 2,4 millió tonnát.

A Nemzeti Termelők Uniója (NFU) szerint Nagy-Britanniában a rovar kártétel, főként a nagy repcebolháé olyan nagymértékű volt, hogy 50%-os terület csökkenéshez vezetett. Úgy fest a megmaradt növények jó állapotban vannak, bár a termelők több esőben reménykednek. Tavaly az Egyesült Királyság megközelítőleg 2,1 millió tonna repcét takarított be.

A repce az EU fő olajnövénye: ehető olajként, bioüzemanyagként, valamint állati takarmányhoz használják fel.


(NAK/ Csép Adrienn és Fodor Zoltán – Forrás Ieg Vu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei