REL együttműködés

A piacgazdaságban a versenyképesség egyik alapvető feltétele az együttműködés, amelynek elterjedése Magyarországon lassan halad. A kamara a gyorsítás érdekében létrehozta a Szövetkezeti Tudáscentrumot.


Napjainkban a termelői együttműködés az Európai Unió Közös Agrárpolitikájában is kiemelt területként jelenik meg. A termelők és a kooperációk megkeresésével a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tavaly felmérte a hazai együttműködések helyzetét, a termelők szövetkezési hajlandóságát. A kutatás megerősítette, hogy a gazdák együttműködési hajlandósága alacsony és hogy a piaci szereplők olyan bizalmi tőkén alapuló, ellenőrizhető együttműködési megoldásokat preferálnak, amelyekkel a kockázatok csökkenése mellett növelhető a piaci részesedésük, árbevételük, illetve vagyonuk.

A kiértékelés alapján az együttműködésekben való részvételre az értékesítés biztonságának javulása ösztönzi leginkább a gazdálkodókat, emellett az árak kiszámíthatósága, az inputanyagok olcsóbb beszerzése, valamint a piaci alkuerő javulása is motiváló tényezőként jelentkeznek. Tekintettel ezen tényekre, a magyar agrárium előtt álló egyik legnagyobb kihívás az együttműködési készség fokozása.

Legfőbb feladatként jelentkezik az együttműködés iránti valódi gazdasági gény megteremtése szemléletformálással, széles körű tájékoztatással, szaktanácsadók bevonásával.
A kamara ennek érdekében létrehozta a Szövetkezeti Tudáscentrumot, valamint a meglévő TÉSZ-ek működésének elősegítésére a Szövetkezési, integrációs és agrárgazdasági szolgáltatási országos osztályon belül a TÉSZ alosztályt. Az együttműködés a gazdasági szereplők versenyképességének alapját jelenti. A termelőknek meg kel érteniük, hogy önmaguk szervezetlensége miatt kiszolgáltatottabbak a piaci ingadozásokkal, a koncentrált kereskedelemmel szemben.

 


(NAKlap, 2017. június)

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok