Országos hírek

BEKAPCSOLÁSI ADATOK

2021. június 14. és 27. közötti időszak zivataros napok bemutatása generátorok bekapcsolásának és a meteorológia helyzet szempontjából

Június 14-től az időjárásunkat egy anticiklon határozta meg, nyugodt, derült, napsütéses időben volt részünk. Június 17-től front továbbra sem érte el hazánkat, mégis a helyi hatásoknak köszönhetően az ország egy-egy pontján kialakultak zivatarok. A Kárpát-medence fölé egyre melegebb, labilisabb és nedvesebb levegő érkezett, továbbá afrikai eredetű, igen meleg levegő áramlott. A több napig tartó kánikulát és hőhullámot június 25-én egy hidegfront zárta, ami heves zivatarokkal, szupercellákkal érkezett. Az időszak alatt az időjárás 10 napon tette szükségessé a generátorok üzemeltetését.

A következőkben, az utólagos elemzésekkel részletezzük, hogy a generátorokat mikor kellett üzemeltetni az elemzési időszakban (1. és 2. kép) illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek és mely területeket érintették (3. és 4. kép).

 

ZIVATAROK NAPI MAXIMÁLIS VESZÉLYESSÉGI FOKOZATA

 

ZIVATARFELHŐK VESZÉLYESSÉGI FOKOZATA HŐMÉRSÉKLETI TARTOMÁNYOK ALAPJÁN

 

METEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE

Egy nagy kiterjedésű anticiklonnak köszönhetően nyugodt időjárásban volt részünk június 14. és 17. között. Ezt követően a helyi hatások (nagyobb nedvességtartalom, labilis légtömeg) következtében alakultak ki záporok, zivatarok szinte minden nap az ország valamelyik pontján, területén. Ezen időszak alatt afrikai eredetű meleg levegő áramlott hazánk térségébe, ami több napig fennálló hőhullámot okozott. A hőmérséklet a legmelegebb órákban országszerte 35 fok körül alakult, és éjszakánként is csak 20 fok közelébe hűlt le a levegő. Egymást követően dőltek meg a napi minimum és maximum hőmérsékletek rekordjai. A több napig tartó kánikulát és hőhullámot június 25-én egy hidegfront zárta heves zivatarokkal, szupercellákkal, amelyeket több helyen viharos erejű szél és jég kísért. Az ország keleti, északkeleti területén még június 26-án is a heves zivatarcellák okoztak felhőszakadást és jégesőt.

A hidegfront érkezését megelőző nap az év eddigi legmelegebb napjának bizonyult, hőmérsékleti rekordok születtek Magyarországon, megdőltek a június 24-ére vonatkozó melegrekordok. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos és ellenőrzött mérései alapján Fülöpházán 40°C-ig melegedett a levegő csütörtökön, amivel az adott napra vonatkozó maximum hőmérséklet rekordja megdőlt. A korábbi rekordot Békéscsaba tartotta, ahol 2002-ben 38,4°C-ot regisztráltak.

Június 25-én, a késő délutáni órákban nyugat felől, a hazánkat elérő hidegfront miatt heves zivatarok tomboltak, viharos széllökések, több helyen jégeső és felhőszakadás kísérte a zivatarokat. Az Országos Meteorológiai szolgálat már a reggeli órákban kiadta a figyelmeztető előrejelzést jégeső, károkozó szél és felhőszakadás miatt!

A pénteki extrém időjárási helyzet a napok óta fennálló hőséget lezáró hidegfront okozta, ami kellő mennyiségű nedvességet, hűvös levegőt hozott magával, ami berobbantotta a légkört. A kellő mennyiségű energia, labilitásnak köszönhetően tudtak kialakulni a heves zivatarok, szupercellák (5. kép) és nagyobb méretű jégdarabok is (6. kép). A NAK Jéger Igazgatósága összesen 70 db jégbejelentést kapott a generátorkezelőktől június 25-én (ebből 1 tojás és 10 dió méretű volt), ami rekord, az 1 napi jégbejelentések mennyiségét és jégméretet illetően!

 

A következő tényezők hatására volt extrém mennyiségű és méretű jég az országban június 25-én:

  • A felhőzetben lévő fagyhatár magassága 4000 méteren volt
  • Minden zivatart jelző meteorológiai paraméter szélsőséges értéket mutatott!
  • A jégveszélyes zivatarfelhők a nagyobb magasságokhoz és az alacsonyabb hőmérsékleti értékekhez köthetők egy adott zivatarcellán belül.
  • Minél hevesebb a zivatar, annál intenzívebb a jégképződés a felhőben. Az egymással összeolvadt jég­szemek mérete néhány esetben elérheti akár a 10-12 cm átmérőjű nagyságot is.
  • A pénteki extrém esetben, a meleg, páradús levegő gyorsabban tudott feljutni a felhők leghidegebb rétegeibe, több helyen 14 000 méteren -59 °C fok volt. A tankönyvi mintapéldákban 10-12 km-en szokott lenni a felhőtető, míg ezen a napon 14 500 métert is elérte, ami nagyon ritka!
  • Ausztriában és Horvátországban kialakult, már nagyobb mennyiségű és méretű jégszemeket tartalmazó szupercella sodródott be hazánkba. Ezzel megvalósult a széle hatás és a szupercella (7. kép) klasszikus esete, amelyek külön-külön is károkat tudnak okozni, együttes hatásuk azonban fokozottan veszélyes.

7. kép Június 25-én Szupercella alakult ki Fonyódnál

Június 26-án, szombaton heves zivatarcella okozott felhőszakadást, jégesőt Eger és Mezőkövesd környékén. Az erős cella egy összeáramlási (konvergencia) zóna mentén haladt délkeleti irányba. Eger és környékén a zivatarokat felhőszakadás, jégeső kísérte, több helyen rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék hullott (8. kép).  Az labilis és nagyobb nedvességtartalmú levegő kedvezett a záporok, zivatarok kialakulásának. A legveszélyesebb felhők Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében alakultak ki, az erőteljes feláramlás hatására a nedves levegő 11 000 méter fölé emelkedett. Ebből az alacsony hőmérsékletű magasságból (- 45 °C) búza, borsó nagyságú jég is elérhette a talajfelszínt (9. kép).

A magyarországi heves vihar része volt annak a viharzónának, amely több nap alatt haladt át Közép-Európa térsége felett, a hazainál is nagyobb pusztítást végezve egy nappal korábban Csehországban. A hidegfront Magyarországtól nyugatra sokfelé okozott veszélyes időjárási eseményeket csütörtökön, Csehországban félelmetes erejű tornádó csapott le, hatalmas pusztítást végezve (10. kép).

 



 

Június 25-én a heves viharokat Ausztriában, Horvátországban (11. kép) és Szlovákiában (12. kép) is nagyobb méretű jég kísérte, míg június 26-án Szerbia déli területein okozott nagyobb károkat a jég (13. kép).

  

Június 14. és 27. között 133 635 db villámot számláltak meg az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei (14. kép).

 

JÉGBEJELENTÉSEK

 

Forrás:

https://eswd.eu/cgi-bin/eswd.cgi

https://www.severe-weather.eu/weather-report/europe-severe-weather-tornado-hodonin-czech-republic-mk/

https://www.idokep.hu/hirek/dionyi-jeg-felhoszakadas-zudult-eger-tersegere

https://www.met.hu/omsz/OMSZ_hirek/index.php?id=4309&m=2

https://www.met.hu/ismeret-tar/meteorologiai_hirek/index.php?id=3043

https://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/elemzes/index.php?id=4314&m=2

https://www.idokep.hu/hirek/a-cseh-tornado-meteorologiai-hattere

https://www.idokep.hu/hirek/a-melegrekordok-napja-volt-csutortokon

https://www.idokep.hu/hirek/tornado-alakult-kalocsanal

https://www.idokep.hu/hirek/heves-viharokat-hozott-a-hidegfront

https://www.idokep.hu/percrol-percre?210625

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám