Országos hírek

Július 9-én a hazánkat elérő hidegfront miatt heves zivatarok tomboltak már a délelőtti óráktól, viharos széllökések, több helyen jégeső és felhőszakadás kísérte a zivatarokat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat már a reggeli órákban kiadta a figyelmeztető riasztást JÉGESŐ, KÁROKOZÓ SZÉL, FELHŐSZAKADÁS miatt! Pénteken zivatarokkal indult a nap a középső országrészben, ami a front előterében húzódó összeáramlási zóna mentén alakultak ki.

Finnországtól az Alpokon át a Földközi-tenger nyugati medencéjéig egy hullámzó frontrendszer húzódott, amelynek felhőzetéből többfelé kialakulnak záporok, heves zivatarok. A mért adatokból is jól látszik, hogy többfelé alakultak ki heves zivatarok, szupercellák, éjszaka pedig az Alföldön egy MKR (Mezoléptékű Konvektív Rendszer  https://www.met.hu/ismerettar/meteorologiai_alapismeretek/meteorologiai_szotar/)  is áthaladt.

A hidegfront érkezése előtt, július 8-án tetőzött az idei év harmadik hőhulláma, országszerte 35 fok fölé emelkedett a hőmérséklet a legmelegebb órákban. Az erre a napra vonatkozó országos legmagasabb maximum-hőmérséklet rekordja is megdőlt, hiszen Adonyban 40,2 fokig melegedett fel a levegő (2015-ben Budakalászon 39,3 fokot mértek).

A július 9-i extrém időjárási helyzetet a napok óta fennálló hőséget lezáró hidegfront okozta ismételten, ami kellő mennyiségű nedvességet, hűvös levegőt hozott magával, ami berobbantotta a légkört. A kellő mennyiségű energia, labilitásnak köszönhetően tudtak kialakulni a heves zivatarok, szupercellák és nagyobb méretű jégdarabok is, amelyet az alábbi számok is alátámasztanak. Július 9-én pénteken, egy nap alatt ismét több szupercella és jégveszélyes zivatar is kialakult:

Július 9-én kialakult szupercellák:

1.Tata környéke

2.Sopron

3. Aggtelek környéke

4. Budapest északnyugati agglomerációja (Zsámbéki-medence, Pilisvörösvári medence, É-Buda)

5. Dél-pest https://www.idokep.hu/hirek/kozel-50-mm-csapadek-dionyi-jeg-zudult-kispestre

6. Tolna megye

7. Baranya megye

 

A következő tényezők hatására volt extrém mennyiségű és méretű jég az országban július 9-én:

  • A felhőzetben lévő fagyhatár magassága 4000 méteren volt
  • Minden zivatart jelző meteorológiai paraméter szélsőséges értéket mutatott!
  • A jégveszélyes zivatarfelhők a nagyobb magasságokhoz és az alacsonyabb hőmérsékleti értékekhez köthetők egy adott zivatarcellán belül.
  • Minél hevesebb a zivatar, annál intenzívebb a jégképződés a felhőben. Az egymással összeolvadt jég­szemek mérete néhány esetben elérheti akár a 10-12 cm átmérőjű nagyságot is (1. kép).

1.kép: Pesterzsébeten nagyobb méretű jég hullott július 9-én

  • A pénteki extrém esetben, a meleg, páradús levegő gyorsabban tudott feljutni a felhők leghidegebb rétegeibe, több helyen 14 000 méteren -60 °C fok volt. A tankönyvi mintapéldákban 10-12 km-en szokott lenni a felhőtető, míg ezen a napon 14 500 métert is elérte, ami nagyon ritka!
  • Egy nap alatt 194 784 db villámot regisztráltak az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei!!
  • Európa középső sávjában nagyjából 800km hosszú zivatarlánc alakult ki! A zivatarlánc Magyarország középső területeitől egészen Lengyelország délnyugati részéig húzódott (2. kép). Ezek a heves zivatarok, szupercellák Európa középső területein hatalmas pusztítást végeztek, a zivatarokat több helyen szélvihar, felhőszakadás és nagyméretű jég kísérte.

         

      

2. kép: Európa középső sávjában nagyjából 800km hosszú zivatarlánc alakult ki július 9-én

  • Határainkon túl hatalmas pusztítást okoztak a heves, jégveszélyes zivatarok, sajnos halálos áldozatai is voltak a viharnak Csehországban.
  • A Horvátországban kialakult, már nagyobb mennyiségű és méretű jégszemeket tartalmazó szupercella sodródott be hazánkba. Ezzel megvalósult a széle hatás és a szupercella klasszikus esete, amelyek külön-külön is károkat tudnak okozni, együttes hatásuk azonban fokozottan veszélyes.

Július 10-én A Kárpát-medence időjárását szombat éjfélig, az előző napon érkezett frontrendszer hidegfrontja határozta meg, melynek hatására az ország kelet, délkeleti területein kialakultak zivatarok. Berettyóújfalu környékén este fél 7 kor egy hevesebb zivatarcella alakult ki, ahol a meleg, páradús levegő gyorsabban tudott feljutni a felhők leghidegebb rétegeibe, a Berettyóújfalui járásban 11 000 méten, -42 °C fok volt, amiből dió nagyságnyi jég hullott.

Július 11. A Kárpát-medence fölé vasárnap már jóval nagyobb nedvességtartalmú és meglehetősen labilis légállapotú levegő áramlott, így a napsütés mellett sok-sok gomolyfelhő képződött, amelyek magasra törtek, ezekből pedig jelentősebb mennyiségű csapadék is hullott. Szinte fortyogott a légkör, több helyen alakultak ki zivatarok a Dunántúlon és északon már a reggeli órákban. A záporos, zivataros gócok a Dunántúlt átszelő összeáramlási zóna (https://www.met.hu/ismeret-tar/meteorologiai_alapismeretek/meteorologiai_szotar/) mentén alakultak ki és viszonylag lassan mozogtak. Ennek következtében helyenként jelentősebb, 30-40 mm-t meghaladó csapadékmennyiség is előfordult. 

A következő tényezők hatására volt extrém mennyiségű és méretű jég az országban július 11-én:

  • A felhőzetben lévő fagyhatár magassága 3800 méteren volt.
  • Minden zivatart jelző meteorológiai paraméter szélsőséges értéket mutatott!
  • A jégveszélyes zivatarfelhők a nagyobb magasságokhoz és az alacsonyabb hőmérsékleti értékekhez köthetők egy adott zivatarcellán belül.
  • Minél hevesebb a zivatar, annál intenzívebb a jégképződés a felhőben. Az egymással összeolvadt jég­szemek mérete néhány esetben elérheti akár a 10-12 cm átmérőjű nagyságot is.
  • A vasárnapi extrém esetben, a meleg, páradús levegő gyorsabban tudott feljutni a felhők leghidegebb rétegeibe, Encsi járásban 15 006 méterig ment fel a felhő veszélyes része, amely -66,9 °C fok volt, ez a magasság a 2018 óta gyűjtött adatok alapján rekord érték (Eddigi rekordot 2019.06.16-án mértek Ibrányi Járásban).
  • Egy nap alatt 113 000 db villámot regisztráltak az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei!!

 

A hét további részében is számítani kell zivatarokra, a hét második felében pedig újabb front érheti el hazánkat heves zivatarokkal kísérve. Az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán már most ki van adva a figyelmeztető előrejelzés zivatarok és a hőség miatt (https://www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/).

 

Július 9-én 114 jégbejelentés (3. kép) érkezett Európa középső sávjában a több száz kilométer hosszú zivatarlánc mentén. Lengyelországban (4. kép) és Horvátországban (5. kép) is nagyobb pusztítást hagytak maguk mögött a heves zivatarok. Csehországban és Szlovákiában a viharos szél és a felhőszakadás okozta a legnagyobb károkat.

3. kép: 114 jégbejelentés érkezett július 9-én

 

4 és 5.kép: Lengyelországban és Horvátországban is nagyméretű jégdarabok hullottak július 9-én

 

Július 11-én Szlovákia (6. kép) és Lengyelország (7. kép) egyes területein, a zivatarokat nagyobb méretű jég kísérte.

 

6. és 7. kép: Szlovákiában és Lengyelországban hullottak nagyobb jégdarabok július 11-én

 

Jégbejelentések 2021. 07.09-11 között:

Forrás:

https://www.met.hu/omsz/OMSZ_hirek/index.php?id=4330&m=2

https://www.metkep.hu/2021/07/09/800km-hosszu-zivatarlanc/?fbclid=IwAR25YEjtV5r1_7l3ikR4qsV4eAJ2Fe5FbBl-PkRnxaekRflb6lysPVR09Mg

https://www.idokep.hu/hirek/kozel-50-mm-csapadek-dionyi-jeg-zudult-kispestre

https://www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/

https://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/megfigyeles/csapadek/

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám