Vidékfejlesztés

A Tanyafejlesztési Program keretében megnyílt az alföldi tanyás térségek tanyafejlesztési pályázata, melyen induló tanyagazdaságok is indulhatnak. A pályázat célja a gazdálkodási feltételek javítása, a saját részre történő termelés alapjainak biztosítása, a tanyák fenntartható működtetése.

A pályázaton magánszemély, őstermelő vagy egyéni vállalkozó indulhat (5999 STE termelési értéket nem meghaladó gazdasággal), amennyiben Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, vagy Pest megyei (ez utóbbinál csak bizonyos tanyasias járásokban) tanyán lakhellyel rendelkezik, mely saját vagy közeli hozzátartozója tulajdonában áll.

Kisléptékű infrastruktúra-fejlesztésre, kézműves háziipari feldolgozó kapacitás kialakítására, gazdasági épület felújítására, gazdálkodáshoz szükséges gépek, eszközök beszerzésére, valamint vagyonvédelmi eszközök beszerzésére, karám/kerítés kialakítására/felújítására, szaporítóanyag beszerzésre és állatállománybővítésre ad lehetőséget a pályázat. Az infrastruktúra fejlesztés, vagyis a víz, szennyvíz és villamosenergiahálózat fejlesztése nem haladhatja meg a pályázati összköltség 50%-t. Előkészületi költségek (2021.02.03. előtti) is elszámolhatóak maximum 10%-ig. A komplex, többcélú fejlesztés a pályázat elbírálásánál előnyt jelent. Tanyánként és személyenként is csak egy pályázat nyújtható be.

Maximum 3 000 000 Ft támogatás igényelhető, 75%-os (fiatal gazdák esetében 90%-os) támogatási intenzitás mellett. A fennmaradó önrész rendelkezésre állását, a ténylegesen felmerült költségeket pedig számviteli bizonylattal kell tudni igazolni.  A támogatás csekély összegű támogatásnak minősül, annak szabályaira figyelemmel kell lenni, ezen kívül a kettős finanszírozás elkerülésére is, vagyis csak olyan tevékenységre lehet támogatási igényt benyújtani, mely más (VP-s) pályázat üzleti tervében nem szerepel. A rendelkezésre álló keretösszegből várhatóan  280-300 nyertes pályázat finanszírozható.

A pályázatról részletesebben itt olvashat. A pályázati felület 2021.02.18.-tól elérhető (az elektronikus pályázati adatlap a Hermann Ottó Intézet honlapján már szerkeszthető), a pályázat majd 2021.02.25-től egy hétig (amennyiben forráskimerülés miatt nem zárják le korábban) lesz benyújtható.

(NAK/Nagy Anikó)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ