Vidékfejlesztés

A Zártkert Programra 1,9 milliárd forint hazai forrású keretösszeg áll rendelkezésre. Egy pályázat keretében legfeljebb 10 millió Ft vissza nem térítendő támogatás igényelhető 100%-os intenzitással.


2019. július 16-án reggel 8 órakor nyílik a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. internetes felülete, ahol benyújthatóak a nemzeti forrásból finanszírozott Zártkert Program támogatási kérelmei. A pályázatok véglegesítésére 2019. augusztus 1-étől (forráskimerülés esetének kivételével) 2019.augusztus 8-áig van lehetőség. Forráskimerülés esetén – amennyiben a benyújtott támogatási igény meghaladja a keretösszeg 300 százalékát –, annak megállapítását követően az Agárminisztérium jogosult felfüggeszteni a pályázat benyújtási időszakát.

A tárca elsődleges célja, hogy megteremtse azt a háttér-infrastruktúrát, amely az elhanyagolt területek újra gondozásba vételét, illetve a területek megközelítését segíti elő. Az ingatlan-nyilvántartásban zártkertként szereplő ingatlanok mezőgazdasági hasznosítását elősegítő fejlesztésekre, valamint a zártkerti ingatlanokhoz kapcsolódó életforma fennmaradásához a zártkerti területek rendezésére és átfogó infrastrukturális fejlesztésére van szükség.

A Zártkert Programra 1,9 milliárd forint hazai forrású keretösszeg áll rendelkezésre. Egy pályázat keretében legfeljebb 10 millió Ft vissza nem térítendő támogatás igényelhető 100%-os intenzitással, a villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó fejlesztések esetében azonban 20 millió Ft a támogatási összeg felső határa. A pályázati felhívásra önkormányzatok vagy önkormányzati konzorciumok jogosultak támogatási kérelmet benyújtani.

A támogatható tevékenységek az alábbiak:
1.    külterületen elhelyezkedő zártkertek, kiskertek megközelítését szolgáló, kapcsolódó út, földút, valamint az útszakaszhoz kapcsolódó csapadékvíz elvezetését biztosító csatornahálózat karbantartásához kapcsolódó fejlesztések
2.    vízvételi hely kialakítása, kút létesítése, illetve víz-visszatartáshoz kapcsolódó kisléptékű víztároló kapacitás kiépítése
3.    villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó fejlesztések
4.    vadkerítés létesítése, vadgazdálkodási/vadvédelmi elemek építése
5.    területrendezés, gyümölcsfa- és/vagy szőlőtelepítés

Az 1.) és az 5.) tevékenységi területek önállóan nem pályázható tevékenységek, csak valamelyik másik célterület fejlesztésével együtt.

A Zártkert Program 2019. évi pályázati felhívása ide kattintva megtalálható a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. honlapján, a pályázati felület pedig ide kattintva érhető el.


(NAK/Hlavács Éva)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ