Gazdaságfejlesztés

Új mezőgazdasági beruházási pályázati csomagot hirdet az Agrárminisztérium (AM) 80 milliárd forint értékben a nyáron a nagy hozzáadott értéket jelentő állattenyésztés és a kertészeti ágazat számára, a koronavírus-járvány agrárgazdasági hatásainak mérséklése és a versenyképesség növelése érdekében. A Portfolio.hu online konferenciáján a magyar mezőgazdaság pillanatnyi állapotát is elemezték a szakértők.


Nagy István agrárminiszter csütörtökön a Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium? - Portfolió agrárium online konferencián elmondta, a koronavírus-járvány okozta európai gazdasági helyzetben érdemes olyan típusú és méretű beruházásokat is finanszírozni, amelyek a nemzetközi versenyben is tartós versenyelőnyhöz képesek juttatni a hazai termelést, csökkentik az importkitettséget és növelik az exportképességet.

Mint mondta, 50 milliárd forint értékű lesz a teljes állattenyésztési ágazatot felölelő felhívás a haszonállatokat tartóknak állattartó telepeik megújítására. Lehetőség nyílik az állattartásra, valamint az előállított termék kezelésére, tárolására szolgáló épületek, építmények létrehozására, kialakítására, továbbá építéssel nem járó projektek megvalósítására is az állattartáshoz kapcsolódó eszközök, gépek beszerzésén keresztül. Közölte: 30 milliárd forinttal támogatják az üveg és fóliaborítású növényházak építését és korszerűsítését, a zöldség-gyümölcs hűtőházi kapacitások, hűtőtárolók és zöldségtárolók építését, meglévő létesítmények bővítését, korszerűsítését, amely kiegészül a betakarítás utáni áruvá alakítást szolgáló válogatást, csomagolást szolgáló technológiák támogatásával. Ezzel is segíteni kívánják a folyamatos, egész évben rendelkezésre álló zöldség-gyümölcs ellátás alapvető feltételeinek megteremtését.

Mindkét esetben az elnyerhető támogatás maximális összege az eddigi 500 millió forint helyett 2 milliárd forint lesz, a pályázatokat  a Vidékfejlesztési Programból finanszírozzák. A tervek szerint az állattartó telepek korszerűsítésére irányuló pályázatot júliusban, a kertészeti ágazat fejlesztésére irányuló pályázatot augusztusban ismerhetik meg az érintettek.

A miniszter előadásában a koronavírus-járvány miatt megtett és tervezett, nemzetgazdaságot érintő, kormányzati intézkedések mellett megemlítette, hogy 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási program készült a mezőgazdaság és élelmiszeripar szereplői számára. A támogatási programok célja Magyarország élelmiszerellátási biztonságának fenntartása és termelési kapacitásainak megerősítése, ezzel pedig a munkahelyek védelme.
– Ezek a programok csaknem 35 ezer potenciális kezdeményezettet érintenek, amely vállalkozások közvetlenül 140 ezer embert foglalkoztatnak. A 25 milliárd forintos többletforrásból 24 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatáshoz jutnak az élelmiszeripar, a dísznövény-, a zöldség-, a bor-, a sertés-, a baromfi-, a hal-, a juh és kecske-, a nyúl-, a húsmarha- és a tejelő szarvasmarha ágazat, a méhészet, valamint a lótenyésztés szereplői – mondta.

A támogatási kérelmek beadásához szükséges új elektronikus felület már előkészítés alatt áll, a tervek szerint június végétől három ütemben történik a kérelembeadás, és augusztustól ütemesen megindul a támogatások kifizetése az érintettek részére. Az élelmiszeripari, a dísznövény és halágazati támogatások foglalkoztatáshoz kötötten, a mezőgazdasági ágazati támogatások a termelési kapacitások védelme érdekében alapvetően állatlétszámhoz vagy a termelt növényi kultúra nagyságához kapcsolódnak.

A miniszteri előadást követő kerekasztal-beszélgetésen a szakértők a magyar agrárgazdaság pillanatnyi – vírus által befolyásolt – állapotát elemezték. Szabó Levente, a KITE Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a járvány agrárgazdasági hatásait nem látóak még teljes mértékben.
– Bizonyos ellátási láncoknak jelentősen ki vagyunk téve. Gyengült a forint, a beszerzések megdrágultak, elég importérzékenyek vagyunk a gépipari termékek kapcsán. Az olajárak csökkenése, hatással volt az olaj gyárakra, a biodízel, -etanolgyárakra is. Aszály, ami most van, az sem túl jó. De a mezőgazdaságnak előre kell menni az automatizálásokban.

Győrffy Balázs, a NAK elnök azt mondta, hogy minden szektort másképp érintett a gyors válság, volt olyan, amely azonnal komoly problémákkal szembesült – pl. HoReCa szektorba beszállítók – voltak olyan exportpiacok – például a bárányoké –, amelyek bezárultak egy időre.
– Valamilyen szinten kezd konszolidálódni a helyzet. Ám az aszály sokkal jobban foglalkoztatja a gazdákat. Ez is ágazatonként és méret szerint is különböző lehet. Jól senki nem járt ezzel a helyzettel – jegyezte meg.

A NAK elnöke szerint abban bízik, hogy, hogy akik talpon vannak, azok a járvány miatt nem fognak becsődölni.
– Azok az intézkedések, amik kellő időben, végiggondoltan voltak végrehajtva, sokakban tartották a lelket, a kormánynak nagy felelőssége volt, jól vizsgázott ebből a szempontból. Miniszter úrnak köszönjük a segítséget, mindig nyitott kommunikáció volt. Voltak szektorspecifikus kérések. Például idénymunkások vonatkozásában volt vita az ITM és a NAK között; azzal, hogy a munkanélküliség általában emelkedett az ország egészében, nem jelentette, hogy lesz aki leszedi a spárgát és szamócát. Itt jelentkezett legelőbb a munkaerőhiány. Volt olyan spárgatermelő, akinek a 40 százalék termése nem lett betakarítva. Még sok segítség most jön, például a néhány napja bejelentett 25 milliárdos agrártámogatás komoly lendületet adhat – mondta.

Szabó Levente szerint a jövőben arra kell törekedni, hogy ne legyen bizonytalan bizonyos anyagoknak a beszerzése. Úgy vélte, az önállósodás irányába nagyobb léptékben kell haladni, hogy ne legyünk kitéve ilyen mértékben – egy újabb vész esetén – országoknak, kontinenseknek.
– Termelünk, termeltetünk vetőmagot, de amíg a déli féltekéről nem érkezik a vetőmag, nem tudjuk ellátni a hazai piacot – mondta.

A szakértők egyetértettek abban, hogy nehéz éve lesz az agráriumnak rövidtávon, és valamennyi veszélyt jelent, hogy a magyar gazdaság nyitott. Ha sikerül azokat a támogatásokat célzottan ott felhasználni, ahol elmaradás van, a megfelelő lépések és a tapasztalat az agrárium előnyére válhat.


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ