Az Európai Bizottság közzétette az EU mezőgazdasági piacainak változásaira vonatkozó legfrissebb rövid távú előrejelzését.
A COVID-19 elleni vakcinázási kampány előrehaladása lehetővé teszi a HORECA szektor fokozatos újranyitását és az utazási korlátozások enyhítését az EU-ban. Mindezeknek várhatóan pozitív hatása lesz a nyári idegenforgalmi szezonra és összességében az uniós élelmiszer-fogyasztásra. A gazdasági fellendülés tehát már folyamatban van, és erősebb, mint amelyre a korábbi előrejelezések alapján számítani lehetett. A bizonytalanságok és a gazdasági kockázatok azonban mindaddig fennmaradnak, amíg a korona vírus járvány miatti egészségügyi válság tart.
Az EU juhhúspiaca erős globális és belső ellátási hiányokkal néz szembe, ami viszonylag magas árakat eredményez, az EU termelése azonban stabil. Új-Zéland ‒ az unió egyik fő juhhús exportőre ‒ kivitelének egy részét Ázsiába irányítja át, melynek során azonban magasabb szállítási költségek merülnek fel.
Elmondható továbbá, hogy az Egyesült Királysággal ‒ az EU elsődleges exportcélpontjával ‒ a kétoldalú kereskedelem a Brexit átmeneti időszakának végét követő első két hónapban bekövetkezett drámai visszaesés után kezd helyreállni. Azonban a más rendeltetési helyre irányuló export csak részben tudta kompenzálni ezt a visszaesést. Az EU és az Egyesült Királyság közötti jelenlegi kereskedelmi helyzet mérsékli ugyan a nyomást mind az export, mint pedig az import tekintetében, azonban a rövid távú előrejelzés 1,2%-os csökkenést irányoz elő a juhhús rendelkezésre állás tekintetében az unión belül.
Forrás: Európai Bizottság - Short-term outlook for EU agricultural markets in 2021- Summer, Edition N°30
(NAK/Borovka Zsuzsa)