NAK portál

Április 3-án zárul az európai nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezés (Minority SafePack) aláírásgyűjtése. Az akciót a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is támogatja.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ez év tavaszán-nyarán folytatja „Tanuljunk együtt!” programsorozatát, amelyre már jelentkezni lehet. Ezúttal a savas és oltós alvasztású tejtermék-gyártás a téma.

A víz világnapja alkalmából a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára járt Békéscsabán.

  • A Földművelésügyi Minisztérium az idén is meghirdeti a Nemzeti Borkiválóság Program keretében az országkóstolót.

  • A Magyar Édességgyártók Szövetsége (MÉSZ) bizakodó a magyar édességpiac kilátásai tekintetében. A Nielsen legfrissebb adatai szerint a tavalyi húsvéti szezonban 900 tonna csokoládéfigurát vittek haza a magyarok, ami 20%-os emelkedés 2016-hoz képest.

  • Kockázatos lehet az uniós brazil baromfihús-import, mivel a dél-amerikai országban szalmonellás fertőzéseket titkoltak el. Az EU a tervezett szabadkereskedelmi megállapodás esetén teheti lehetővé a termékek behozatalát.

  • A víz alapvető eleme az agrár-élelmiszeripari termelésnek. Megfelelő, jó minőségű és könnyen hozzáférhető víz nélkül az európai agrár-élelmiszeripari termékek veszélybe kerülhetnek.

  • Március 22-e a víz világnapja, amelynek idei mottója: „Védd természetesen!”. Az idei forduló idején járt le a Vízügyi Elnöki Testület mandátuma, a csoport konkrét javaslatokat tett közzé a fenntartható vízgazdálkodásért.

  • Az Európai Unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának március 19-i ülésén a miniszterek egyeztettek a 2020 utáni közös agrárpolitikáról, és úgynevezett elnökségi következtetéseket fogadtak el erről. Továbbá megvitatták az édesvízi akvakultúra támogatását is.

A kormány határozatot hozott a jégkármérséklő-rendszer meteorológiai kiszolgálásához szükséges új radar dél-magyarországi régióban történő létesítéséről.

Azok a kamarai tagok, akik élni kívánnak a kormány által biztosított napelemfarm-létesítési lehetőséggel, előzetes igényeiket a NAK megyei igazgatóságainál jelezhetik.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2018. márciusától folytatja munkavédelmi fórumsorozatát. A helyszínekről folyamatosan adunk tájékoztatást.

Az öntözést segítő vízilétesítmények megvalósítása is vízjogiengedély-köteles tevékenység, amelyben számos hatóság, különböző követelményrendszernek való megfeleltetéssel veszt rész. A folyamatok megismerése érdekében a kamara egy öntözéses plakátot készített.

Újra gyümölcsültetvény-összeírásra kerül sor Magyarországon február 14. és április 16. között. A korábbi összeírásokhoz képest bővült a gyümölcsfajok listája. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara aktívan részt vett az előkészítő munkában, mivel kiemelten fontosnak tartja, hogy az ágazat fejlődését szolgálni hivatott stratégiák készítéséhez pontos helyzetfelmérés készüljön.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei szervezete 2018. május 7-én Gasztrotali címmel találkozót tart somogyi termelők, illetve más hazai vendéglátósok számára.

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok