Megyei hírek

Nagy érdeklődés mellett zajlott az a fórum, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei szervezete rendezett szeptember végén, Veszprémben. A téma a földforgalmi törvényt érintő változás, valamint aktuális mezőgazdasági és adózási kérdések voltak.


A megjelenteket Sövényházi Balázs, a NAK Veszprém megyei elnöke, majd Győrffy Balázs, a NAK elnöke, és mint a nemesgörzsönyi TAB elnöke köszöntötte. A többórás rendezvényen a résztvevők tájékoztatást hallhattak – többek között – a földtörvény módosításáról, az aktuális mezőgazdasági kérdésekről, valamint bemutatták a Nemzeti Földügyi Központ szervezetét és feladatait.

A földforgalmi szabályok januári módosításának célja a helyben lakó gazdák szerepének, a versenyképességnek az erősítése, a visszaélések, a spekuláció visszaszorítása és a termőföld magyar kézben tartása. A változások érintik – többek között – a helyi földbizottságok feladatait és eljárását, az elővásárlási jogosultságokat és a termőföld vételárának megállapítására vonatkozó szabályokat is. Az agrárkamara „Változások a földforgalmi szabályozásban" című kiadványát minden érdeklődő megkapta.

A témát dr. Andréka Tamás, az Agrárminisztérium főosztályvezetője fejtette ki, előadásból például kiderült, hogy a módosítás következtében akkor is szomszédosnak számít két parcella, ha azokat településhatár választja el. A magyar mezőgazdaság versenyképességének javítását szolgálják azok a változások, melyek az elővásárlási jog gyakorlása esetén előresorolták a vetőmag-előállítókat és a kertészeti tevékenységet folytatókat.

Az előadásból, mellyel kapcsolatban számos kérdést tettek fel a hallgatóság soraiból, kiderült: az, akire földvédelmi bírságot róttak ki, öt éven belül nem vehet termőföldet. Ez vonatkozik arra is, aki földhasználati díjjal tartozik, és arra is, akit mulasztási bírsággal sújtottak. Több lényeges ponton is módosították a földforgalmazás szabályait. Változás a korábbi gyakorlathoz képest – emelte ki az Agrárminisztérium főosztályvezetője –, hogy januártól a földcserét is jóvá kell hagyniuk a helyi földbizottságoknak. A tájékoztató második részében, a várható birtokpolitikáról esett szó, amelyben az osztatlan közös tulajdonú földek problémájáról és annak lehetséges megoldásáról hallhattak a jelen lévők. A főosztályvezető – záró témájaként – az öröklés és a mezőgazdasági generációváltás jövőbeli megoldási lehetőségeiről adott tájékoztatást.

A hatályos földforgalmi törvény hatósági oldaláról dr. Szenes Attila Csaba, a Veszprém Megyei Kormányhivatal jogtanácsosa adott tájékoztatást, majd Kávássy Zoltán, a Nemzeti Földügyi Központ elnökhelyettese az újonnan megalakult szervezet működéséről és feladatairól adott információkat. A tervezett mezőgazdasági adózási és vállalkozási formákról dr. Cseszlai István, a NAK stratégiai igazgatója tartott előadást, amellyel kapcsolatban több kérdést tettek fel a résztvevő gazdálkodók. dr. Papp Gergely, a NAK főigazgató-helyettese adott tájékoztatást a közös agrárpolitika várható célkitűzéseiről, az öntözésfejlesztés céljairól, valamint a Vidékfejlesztési Program forrásairól.


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei