Megyei hírek

Új terményszárító és -tároló üzemet létesített a Gabért 2003. Szövetkezet a Veszprém megyei Mezőlakon, mely a környék száznál több gazdálkodójának a gabonáját vásárolja fel, tárolja és értékesíti innen, évente mintegy másfél milliárd forintos forgalmat lebonyolítva. Az átadáson részt vett a  NAK elnöke is – írta a veol.hu.


A szövetkezet 2003-ban alakult, jelenleg több mint száz, környékbeli tagja van, az általuk művelt területek nagysága pedig eléri a nyolcezer hektárt. A tagok saját gazdaságaiban folyó termelést követően a szövetkezet közös értékesítést, beszerzést, feldolgozást, raktározást végez. Évek óta szoros együttműködésben dolgoznak a szintén helyi Agropa Szövetkezettel, mely főként repcére és napraforgóra specializálódott. A Gabért vásárolja fel és értékesíti tovább a környéken termelt gabonaféléket (őszi és tavaszi búza, kukorica, őszi és tavaszi árpa).

A mostani beruházás – melynek összköltsége elérte a 600 millió forintot – során létesült terményszárító és -tároló üzemben egyebek mellett három darab 1000 tonna kapacitású toronysiló, egy-egy terményszárító és -tisztító, valamint egy terménytároló csarnok kapott helyet. A szövetkezet a fejlesztéshez a Vidékfejlesztési Programban több mint 160 millió forint támogatást nyert, az önerőt korábbi nyereségből és tagi hozzájárulásból finanszírozták.

Az ünnepélyes átadón Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, Mezőlak az egyik központja annak a gazdálkodói összefogásnak, melynek kézzelfogható eredménye az új üzem. Baki Róbert, a Gabért 2003. Szövetkezet elnöke felidézte, hogy 2014-ben kezdtek gondolkodni a régi telephelyük lecserélésén, s végül eladták. Annak árából, a pályázati és a tagi forrásokból, valamint hitelekből valósították meg az új telephelyet.


(forrás: veol.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei