Megyei hírek

Baranya megyében is túlszaporodott a vadállomány, emiatt ilyenkor főként a gazdák foghatják a fejüket. Sok lehetősége van a gazdának, hogy a vadkár ellen védekezzen.


A vadkárelhárítási időszak tavasszal, a kukorica elvetésétől kezdődik és egészen a betakarításig folyamatosan van feladatuk a gazdáknak és a vadászoknak is.
– A vaddisznó rááll a sorra és mint a vetőgép, úgy megy rajta végig több száz méter hosszan. Mikor egy-egy zsák vetőmag 60–70 ezer forint, akkor el tudjuk képzelni, hogy milliós károkat tudnak okozni – mondja Vig Imre, a Garéi Gímszarvas Vadásztársaság vadászmestere.

A vadászokat sokszor éri kritika, hogy nem védik meg a termőterületeket a vadtól, ám a vadkárelhárításban a gazdáknak is van kötelességük.
– Azt kérjük, hogy a tulajdonos az erdő és a földje között hagyjon egy minimum öt méteres szakaszt, ahol a vadászok tudnak közlekedni, vadra lőni. Segítség, ha a gazda megengedi, hogy leseket telepítsenek a földjére, nyiladékok legyenek a kukoricatáblák között – sorolta Vig Imre. Mint fogalmazott, a vadásznak sincs könnyű dolga, elég csak abba belegondolni, hogy neki több ezer hektáron kell felügyelnie.

A földtulajdonos feladata, hogy időben szóljon, ha károsítják a terméskukoricát. A vadászok ilyenkor segítenek villanypásztorral körbekeríteni a földet. A vadak dézsmálásából nem csak a gazda szenved kárt, hiszen a vadkár kifizetése vadásztársaságokat tehet tönkre, ezért mindkét fél érdeke a hatékony együttműködés.
– Korábban nagyon sok földtulajdonos az elkerítésben látta a megoldást, ám emiatt a vad ott csinált több kárt, ahová szorult. Alakul egy olyan együttgondolkodás, hogy ha meghagyjuk a vad életterét, nem kerítünk be területeket, akkor oszlik a kár. Sajnos azt alig lehet elérni, hogy egyáltalán ne legyen kára a gazdának, de ezáltal közel sem lesz annyi, mint annak, akire a kerítések miatt „áttolják az állatokat” – mondta a vadász. A villanypásztor sem tökéletes védőháló. A szarvas ellen jó, azonban a vaddisznó keresztülmegy rajta, az őz pedig menetből átfut közte.

Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke elmondta, sok lehetősége van a gazdának, hogy a vadkár ellen védekezzen. Vannak bizonyos vadriasztó szerek, amiket kijuttatnak a területre, vagy az erdő szélére kiakasztanak vadriasztót, ami ugyanúgy vegyi anyagokat tartalmaz, égetéssel, hanghatásokkal is lehet eredményeket elérni. Emellett nem mindegy, hogy őz, szarvas, nyúl vagy vaddisznó okozza a károkat, ezért a vadgazdálkodónak és a gazdának közösen kell eldönteni, hogy milyen módon védekezzenek. Nem az a cél, hogy a kerítések hosszúságát növeljék, mert ezzel csak azt érik el, hogy az elkerítetlen részekre szorulnak a vadak, ott pedig többszörös károkat okoznak.


(forrás: bama.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei