Élelmiszer-feldolgozás

Fokozódnak a félelmek, hogy az Egyesült Királyság baromfiipara megsemmisülhet, miután kiderült, hogy a brit belügyminisztérium bevándorlási és szociális biztonsági koordinációs törvényjavaslata a legfontosabb élelmiszeripari dolgozókat „alacsony képzettségűnek” nevezi.


A brit baromfiágazatban dolgozó élelmiszeripari dolgozók 60% -a EU-bevándorló, és közülük sokan rendkívüli áldozatokat hoztak a Covid-19 járvány idején az ország élelmiszerrel való ellátása érdekében.
– A törvényjavaslat valószínűleg romboló hatással lesz a brit élelmiszer-előállításra és a nemzeti élelmezésbiztonságra – mondta Richard Griffiths, a Brit Baromfi Tanács (Bitish Poultry Council) vezérigazgatója.


A személyek mozgását korlátozzák

A törvényjavaslatot támogatta a brit parlament alsóháza, és ha királynő is jóváhagyja, akkor megteremti a jogi keretet a személyek – az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti – szabad mozgásának megszüntetésére. Ez ún. pontalapú belépési rendszert jelentene azon személyek számára, akik fizetése a 25 600 font minimálbért meghaladta, és akiket „magasan képzetteknek” tartottak. A brit kormány azt javasolta, hogy 2021. január 1-jétől szüntessék meg az Egyesült Királyságban az állandó tartózkodási lehetőséget az „alacsonyabb képzettségű” munkavállalók számára.


Megnyomorított élelmiszer-előállítás

– A kormánynak el kell ismernie, hogy a nemzet vacsoraasztalán lévő ételeket nagyrészt azok az emberek állítják elő, akiket az általuk benyújtott javaslat idegenné nyilvánít. Ez a törvényjavaslat valószínűleg romboló hatással lesz a brit élelmiszer-előállításra és a nemzeti élelmezésbiztonságra. Az Egyesült Királyság nem engedheti meg magának, hogy elveszítse „meg nem énekelt hőseit”, akik közül sokan ott vannak, szembesülnek a kihívásokkal, és életüket kockáztatják, hogy táplálják ezt az országot – mondta Richard Griffiths.


A munkavállalók 30%-a cserélődik

Az Egyesült Királyság baromfiágazatában alig 23 000 ember dolgozik, és a jelenlegi becslés szerint az alkalmazottak éves fluktuációja 30%. Ezért az iparágban évente mintegy 7000 üres munkahely van, amelyeket az Egyesült Királyságon kívüli munkavállalókkal kell betölteni – állítja a BPC. Griffiths hozzátette, hogy a Covid-19 megerősítette az élelmiszerekbe csomagolt önbizalom és méltóság fontosságát.
–  A kormánynak gondoskodnia kell arról, hogy a brit ételek és az általuk képviselt minőség mindenki számára megfizethetőek és elérhetőek maradjanak. Elveszítjük az irányítást a fölött, hogy hogyan tápláljuk magunkat, ha kirántjuk a szőnyeget a brit élelmiszer-előállítók lába alól abban az időben, amikor az élelmiszerbiztonság kérdéseit a saját kezünkbe kellene vennünk.


A „kritikus kérdés"

Az új elemzés szerint a munkaerő vonzásának és megtartásának költségei jelenthetik a legnagyobb veszélyt a baromfiüzemekre, miután Nagy-Britannia elhagyta az Európai Uniót.
– Az élelmiszeriparban dolgozó kulcsfontosságú dolgozók, függetlenül attól, honnan származnak, fontos részét képezik Nagy-Britannia kulturális szövetének és presztízsének. A brit élelmiszeripari vállalkozások olyan bevándorlási politikát érdemelnek, amely megkönnyíti számukra a készségekhez és a tehetségekhez való hozzáférés fenntartását, amelyekre Nagy-Britanniának nagy szüksége van. A jelenlegi bevándorlási terv valószínűleg bomlasztó hatást gyakorol az élelmiszeripari vállalkozásokra, amelyek már a járvány következményeivel szembesülnek, és mindenki számára megnehezíti a minőségi brit élelmiszerekhez való hozzáférést – mondta Andrew McCornick, az NFU Skócia szervezet elnöke.

Kijelentette, hogy „alapvetően nem ért egyet” az Egyesült Királyság kormányának azon szándékával, hogy az átmeneti időszak lejárta után megszüntesse a szabad mozgást. Mint mondta, az NFUS mindig is azt állította, hogy az Egyesült Királyságon kívüli munkavállalók nagyra értékelik a skót mezőgazdaság valamennyi ágazatát, az előállított ételeket és italokat.


NAK/ Tóth Andrea - (Forrás: Poultry World: Tony McDougal)

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése