Jogszabályi összefoglaló

Módosult a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadói tevékenységről és a mezőgazdasági szaktanácsadási rendszerről szóló 16/2019. (IV. 29.) AM rendelet.


A 2019. augusztus 11-én hatályos módosítások a rendelet könnyebb megértését segítik, valamint a szaktanácsadói téma- és szakterületi besorolást egyszerűsítik. A korábbiakhoz képest változás, hogy támogatható szaktanácsadó és szaktanácsadó szervezet az a természetes vagy jogi személy lehet, aki az ügyfél agrártevékenységéhez kapcsolódó értékesítési és ügynöki tevékenységet nem végez.

A módosítás során a szaktanácsadói tevékenység részletesebben kifejtésre került. A szaktanácsadói tevékenység alatt az ügyfél agrártevékenységéhez kapcsolódóan önállóan, üzletszerűen – rendszeresen, nyereség elérése érdekében, gazdasági kockázatvállalás mellett – végzett tanácsadással megvalósított szolgáltatási tevékenység érthető.

Módosultak a rendelet 1. mellékletében felsorolt téma- és szakterületek is. A területek közül kikerült a Földmérés, területmérés szakterület. Ezzel összefüggésben a továbbiakban Földvédelem, földminősítés szakterület megjelölése esetén sem feltétel a földmérési és térinformatikai államigazgatási szerv által kiállított földminősítő igazolván megléte.

A fentieken túl hatályát vesztette az 1. mellékletében felsorolt Vízgazdálkodás, öntözésfejlesztés tématerületen belüli Víztározás, vízrendezés; Geotermikus energiahasznosítás termálvízzel; Vízkárelhárítás; Szennyvíziszap hasznosítás szakterület. A Munkavédelem, munkabiztonság tématerület és azon belüli szakterület, a Támogató adminisztráció belül a Jövedéki adó visszaigénylés. Továbbá a Vállalkozásszervezés, -menedzsment tématerületen belül a Számvitel, adózási ismeretek; Marketing és értékesítés; Projektmenedzsment; Digitális döntés támogatás; Tervkészítés. Kikerült a Pénzügyi és jogi tanácsadás, támogatás, valamint a Minőségmenedzsment tématerület és az alatta szereplő szakterületek.

A rendelet módosításáról itt olvashat bővebben.


(NAK/Mazuk Valéria)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei