Jogszabályi összefoglaló

Az EU-s alapokból származó támogatások felhasználásáról szóló rendelet pályázókat érintő legfontosabb változásai.


A támogatási rendelet változásával új forráselosztási mechanizmusok kerülnek bevezetésre. A 2021-2027-es időszakra vonatkozóan lehetőség lesz feltételesen visszatérítendő támogatások kiírására. A jogszabályi háttér kidolgozása a jövőben várható.

A visszahulló források terhére „pilot” felhívások lesznek meghirdetve. Ezen pályázatok főbb jellemzői, hogy minimumkövetelményeket és -elvárásokat határoznak meg. Egyszerűsített eljárások várhatóak, amelyekben biztosítéknyújtási kötelezettséget nem írnak elő és akár 100%-os mértékű támogatási előleget is igénybe vehetnek a kedvezményezettek.

A közszféra-szervezetek esetén megengedett a többlettámogatás-igénylés, ha a mértéke nem haladja meg az eredeti támogatási összeg 15%-át és a 30 millió forintot.

A közbeszerzési eljárások ellenőrzése során az egybeszámítási kötelezettség teljesítéséről szóló nyilatkozathoz csatolni kell azon projektek listáját, amelyek alapján a pályázó a nyilatkozatot tette. Megszüntetésre került a párhuzamos ellenőrzés indításának a lehetősége, valamint a közbeszerzési dokumentumokat jóváhagyó tanúsítvány intézménye.

A hárommillió forintot meg nem haladó támogatási összegű pályázatok esetén nem vehető igénybe a halasztott önerő.

A 300 000 Ft-ot el nem érő árajánlatokat ezentúl nem szükséges benyújtani a pályázati felületen, azonban a helyszíni ellenőrzések során továbbra is kérik azokat.

A fent leírtak csak tájékoztató jellegűek és nem teljes körűek. A beruházási pályázatok megvalósításával kapcsolatos kérdések esetén elérhető vagyok a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.


(Németh Bálint/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei