Jogszabályi összefoglaló

A kormány által bevezetett utazási korlátozások általában véve nincsenek hatással az agráriumra, és a közúti áruszállítás is az eddigiekhez hasonlóan zavartalanul működik tovább. A szomszédos országokból érkező mezőgazdasági idénymunkások beléphetnek az országba, valamint azon gazdálkodók munkája is biztosított, akiknek a határon átnyúló földek miatt szükséges az ingázás valamely szomszédos államba.


2020. szeptember 1. és szeptember 30. között az ország összes határátkelőhelyén ellenőrzésekre kell felkészülni az agráriumban tevékenykedőknek is. A vonatkozó főbb szabályokat az alábbiakban foglaljuk össze.  


Az üzleti, illetve gazdasági célú ki- és beutazások engedélyezése

A magyar gazdaság zavartalan működése érdekében a 2020. szeptember 5-én hatályba lépett 422/2020. (IX. 4.) Korm. rendelet kivételes szabályokat állapít meg az üzleti, illetve gazdasági célú beutazásokra vonatkozóan:
- korlátozás nélküli visszautazás, ha a magyar állampolgár üzleti célból utazott külföldre;
- korlátozás nélküli beutazás, ha a nem magyar állampolgár üzleti vagy gazdasági célból utazik Magyarországra.

A 10/B. paragrafus (1) pontja szerint a beutazó szakembernek igazolnia kell a beutazás célját (üzleti vagy gazdasági célú), amely például a fogadó fél által kiállított „meghívólevéllel” is biztosítható. Ebben érdemes megindokolni a szakember beutazásának szükségességét, gazdasági értékét, esetlegesen hivatkozni szerződéses megbízatásra, egyéb magyarázatra.

Amennyiben a beutazási indok igazolásának hitelességével kapcsolatban a belépéskor kétség merül fel, a nem magyar állampolgárok személyi forgalomba történő belépésére vonatkozó szabályok lépnek érvénybe (5-7. §). A 2020. szeptember 5-étől hatályos szabályok értelmében a magyar határátlépést követően kötelező karanténban helyezett személyeknél a karantén alóli mentességhez szükséges két negatív PCR-teszt közül első tesztként azt a vizsgálatot is el kell fogadniuk a magyar hatóságoknak, amelyet bármelyik schengeni térségbe tartozó országban, az USA-ban vagy Kanadában végezték el, ha annak eredményét az érintett magyar vagy angol nyelvű okirat igazolja.


A szomszédos országokból való átjárásra, illetve az ingázókra vonatkozó szabályok

A szomszédos országok állampolgárai, valamint az ott élő magyar állampolgárok az országba legfeljebb 24 órára kérelem nélkül beléphetnek, amennyiben az államhatártól 30 km-nél távolabb nem utaznak. A magyar államhatártól legfeljebb 30 km-re lakó magyar állampolgárokra ugyanezek a feltételek vonatkoznak, tehát a szomszédos országokból korlátozás nélkül visszaengedik az utazót, amennyiben a távolléte nem haladta meg a 24 órát és nem utazott a határtól 30 km-nél távolabbra. Ez biztosítja szükség esetén az idénymunkások határátlépését, valamint az országhatáron átnyúló földterületeken gazdálkodók további zökkenőmentes munkáját.   

Szeptember 1. és szeptember 30. között szomszédos országok köréhez tartoznak az alábbi országok: Horvátország, Szlovénia, Ausztria, Szlovákia, Ukrajna, Románia és Szerbia.  


(NAK/Tóth Adrienne, Polczer Katalin)

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám