Jogszabályi összefoglaló

Kihirdetésre került az a jogszabálymódosítás, mely változásokat eredményez az őstermelők szociális hozzájárulási adó (szocho) szabályozásban.

A közelmúltban a Kamara több esetben is jelezte a jogalkotók számára, hogy az év elejétől hatályban lévő szabályok a szociális hozzájárulási adó bevallásával és megfizetésével kapcsolatosan jelentős visszásságokat eredményeznek a gazdálkodók számára. A megjelent módosítás ezt a helyzetet igyekszik orvosolni, megváltoztatva a szociális hozzájárulási adóról szóló törvényben az adó bevallásának és megfizetésének szabályait.
Az új főszabályként a szociális hozzájárulási adót a személyi jövedelemadó és az arra vonatkozó előleg megfizetésével egyidejűleg kell évente megállapítani és megfizetni, az erre vonatkozó bevallást pedig a személyi jövedelemadó bevallásban kell feltüntetni.

Ettől eltérően, az adóelőleg megállapítására kötelezett mezőgazdasági őstermelők és kistermelők a szociális hozzájárulási adó előlegének összegét a negyedévet követő hónap 12. napjáig kötelesek megfizetni. Az előlegként megfizetett adót az önállóan, vagy a NAV által összeállított személyi jövedelemadó bevallásban kell évente elszámolni. Az adóbevallás benyújtásának határidejéig kell az esetleges különbözetet is megfizetni, vagy a túlfizetésként mutatkozó különbözetről rendelkezni.
Amennyiben az őstermelő adóelőleg fizetésre nem kötelezett, úgy ő a szociális hozzájárulási adót a személyi jövedelemadó bevallásban állapítja meg és vallja be a bevallásra előírt határidőig. Az adót szintén a bevallás benyújtásának határidejéig kell megfizetni.

A módosított szabályok 2019. január 1-től visszamenőleg alkalmazandóak, így várhatóan jelentős könnyítést eredményeznek a kapcsolódó adminisztráció során.

 

NAK/dr. Balogh Brigitta

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei