Környezetgazdálkodás

Ismeretes, hogy zöldítés-támogatásért bizonyos elvárások teljesítése szükséges. Néhány fontos dátumot foglaltunk össze.


Amennyiben egy gazdaság szántóterülete eléri a 15 ha-t úgy ökológiai fókuszterületet kell létesíteni a szántó – beleértendő az ideiglenes gyep és a SAPS jogosult erdő is – területének 5 %-án. Vannak kivételek: pl. ha a szántóterület több mint 75%-a parlagon hagyott terület, vagy ideiglenes gyepterület, hüvelyes növénnyel bevetett terület, vagy ezek kombinációja. Kivétel továbbá, ha a gazdaság szántóterülete, állandó gyepterülete és az állandó kultúra által együttesen elfoglalt területe több mint 75%-a állandó gyepterület, ideiglenes gyepterület, víz alatt álló kultúrával bevetett terület vagy ezek kombinációja. (Az ökológiai gazdálkodási területbe vont részek nem számítanak).

A teljesítésekhez fenntartási időszakok is társulnak. Parlagon hagyott területet tárgyév január 1-jétől augusztus 31-éig kell fenntartani.

A nitrogénmegkötő növényfajok fenntartási kötelezettsége az alábbi időpontokra tehető:
-    termesztési időszak az évelő növények esetében május 1-től szeptember 30-ig,
-    az egynyári növények esetében április 1-től június 20-ig ,
-    szója esetében május 15-től július 15-ig,
-    zöldborsó esetében április 15-től június 10-ig,
-    lóbab esetében április 15-től június 30-ig,
-    közönséges vagy veteménybab esetében május 10-től július 20-ig tart.

Az ökológiai jelentőségű másodvetés: tárgyév október 1-jéig el kell vetni a meghatározott fajokból. Fenntartási időszakban – évelő kultúráknál, amíg a növény a területen van – növényvédő szer használata nem megengedett.

Ugyancsak a zöldítési feltétel, hogy 10 ha szántóterület felett – kivételeket lásd fenn – diverzifikációs kötelezettség is generálódik. A diverzifikáció teljesítéséhez azt nézik, hogy melyik növény – ez lehet a másodvetés is – volt leghosszabb ideig a területen május 1-szeptember 30-ig terjedő időszakban.

A nitrogénmegkötő növénynek elszámolt terület – megfelelő feltételek esetében és amennyiben fűféle nem található a keverékben bevihető a termeléshez kötött szálas fehérjetakarmány-növény termesztésének támogatásba is, azonban ez esetben a vetés első évében augusztus 1-jéig egyszeri, ha az állomány már többévesnek minősül úgy azt tárgyév július 1-ig legalább kétszeri kaszálást kell végezni. A területtel továbbá teljesíthető az évelő szálas vetésszerkezeti előírás is a VP AKG-ban, ha a pályázati felhívásban is szereplő fajok keverékei a kultúrában fellelhetőek.

További részletek itt érhetőek el.


NAK/Sztahura E.


Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése