Koronavírus

A COPA-COGECA is folyamatosan nyomon követi és értékeli a koronavírus által okozott járványhelyzet hatását az egész élelmiszerláncra, amely során tagszervezeteitől begyűjti a szükséges információkat. Az összefoglaló COPA-COGECA által összeállított legfrissebb híreket, információkat tartalmazza.


Az agrár-élelmiszerlánc, az európai mezőgazdasági termelők és mezőgazdasági szövetkezeteik képesek voltak az Európai Unió polgárainak milliói számára biztosítani a magas színvonalú, biztonságos és megfizethető élelmiszerek stabil ellátását a COVID-19 kitörése alatt. Erre elkötelezettek a jövőben is, ez jelenti az európai élelmezésbiztonságot a gyakorlatban.

Egyre több mezőgazdasági ágazat mutat egyértelmű jeleket a piaci zavarokról. A COPA-COGECA számos levelet küldött, amely konkrét piaci intézkedések bevezetésére szólított fel, amelyeket a KAP költségvetésén kívüli kell finanszírozni. A COPA-COGECA csalódottságának adott hangot annak kapcsán, hogy ebben a szakaszban nem született döntés a mezőgazdasági ágazat támogatásáról.

A fogyasztás néhány jelentős változásának már drámai következményei voltak az árupiacokon. Az éttermek, szállodák és vendéglátóhelyek bezárása pusztító hatással van a megtérülésre, mivel az ársáv csúcsának elvesztését jelzik. Például az éttermekben a darabolt fogyasztott húst részben felváltotta és megnőtt az olcsóbb darált hús értékesítése. Ezen kívül a virágok és dísznövények értékesítése is gyakorlatilag megszűnt és ezek a vállalkozások is katasztrofális helyzetbe kerültek. A szállítási és nemzetközi piacok zavaraival nehéz hónapok állnak az ágazatok előtt.

A feldolgozóipari folyamatok és a fogyasztói piacok ellátása során felmerülő nehézségeink mellett a teljes élelmiszerlánc egészében fennáll a veszteségek kockázata is. A COPA-COGECA jelentéseket kapott tagjaitól azokról a termékekről, amelyeknek már nincs felvevőpiaca. Ez különösen vonatkozik a vendéglátóipari termékekre, vagy azok alapanyagaira, például az éttermekben található hasábburgonyára, a célpiacok elvesztése miatt be nem gyűjtött nyerstejre és a munkaerőhiány miatt felhagyott zöldségtermesztésre. Ez óriási mennyiségű élelmiszer-pazarlást eredményezett, amely nem érdeke a gazdálkodói közösségnek sem humánélelmezési, sem gazdasági, sem környezeti okokból.

A helyzet kezelésére a COPA-COGECA elvárja, hogy a KAP támogatási kérelmei élvezzenek egyszerűsítést, rugalmasságot és gyorsaságot. Az Európai Bizottság közelmúltbeli kezdeményezései erre jó kiindulópontként szolgálnak. Ezenkívül a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló EU-irányelv megfelelő és gyors átültetését és végrehajtását szorgalmazzák az agrár-élelmiszerlánc egész területén. Míg néhány tagállam az értékláncon belül jó együttműködést tapasztalt, túl gyakran találni továbbra is egyoldalú fellépést egyes piaci szereplők ellen. Minden piaci szereplőnek és az egész társadalomnak össze kell fognia és meg kell osztania a terheket annak biztosítása érdekében, hogy az agrárélelmiszer-értéklánc zökkenőmentesen működjön, különösen válsághelyzetekben.


A jól működő egységes piac biztosítása

A COPA-COGECA elismeri az Európai Bizottság és a tagállamok erőfeszítéseit a belső piac zökkenőmentes működésének biztosítása érdekében, ugyanakkor e kemény munka ellenére nehézségek vannak az agrár-élelmiszerlánc jó teljesítményének fenntartása során. Az Európai Unió valódi élelmezésbiztonsága és piaci stabilitása nem lehetséges az egységes piac nélkül. Mindenki az áruk, szolgáltatások – és egyre inkább az emberek – szabad mozgásától függ.


Munkaerőhiány

A COPA-COGECA tagszervezeteitől beérkezett információk alapján a munkaerőhiány a tagállamokban továbbra is problémákat vet fel a mezőgazdasági ágazat számára. A jelenlegi szezonban folyamatosan hiányoznak az unión belüli és az unión kívüli idénymunkások. Az olyan ágazatokat, mint a gyümölcs- és zöldségtermesztés és az állattenyésztés ez súlyosan érinti.

Az Európai Bizottság a munkavállalók szabad mozgásáról szóló iránymutatásai és a kontinensen a nem nélkülözhetetlen utazásokra vonatkozó korlátozások végrehajtásának mértéke nagyban különbözik. Az EU-n kívüli idénymunkások Marokkóból és Ukrajnából történő engedélyezési eljárása nem egyértelmű, és még nem fejeződött be teljesen. Minden ország törekszik testreszabott intézkedések meghozatalára. Például, míg Finnország engedélyezi az ukrán szezonális munkavállalók belépését az országba, addig Svédország nem engedélyezi a külföldi munkaerő belépését. Németországba legfeljebb 80 000 idénymunkás érkezhet repülővel április és május folyamán.

Olaszország a mezőgazdasági foglalkoztatási szempontok alapján az egyik leginkább érintett ország, mivel a kormány jelenleg az orvosi vészhelyzetre és a kiadásokra összpontosít. A mezőgazdasági termelők igényeit, akiket nem sorolnak alapvető munkavállalók közé, nem veszik figyelembe. Ezzel szemben Észtország, Írország és Hollandia jelenleg stabil helyzetben van.

Ezen a területen a következő általános pozitív tendenciákat figyelhetjük meg az EU országaiban:
-    online platformokat hoztak létre önkéntesek toborzásához a mezőgazdaságba (Németország és Franciaország);
-    a munkanélkülieket ösztönzik a mezőgazdasági ágazatban való részvételre (Spanyolország, Észtország, az Egyesült Királyság és Szlovénia);
-    a legtöbb ország meghatározta azokat a kategóriákat, amelyek szerint a mezőgazdasági dolgozókat alapvető munkavállalókként sorolják be.


Ágazati helyzetelemzés a tagok információi alapján

Burgonya
Riasztó azoknak a burgonyatermelőknek a helyzete, akik későbbi szállítási határidőkkel kötöttek szerződéseket a feldolgozóiparral. A jó tárolási feltételek garantálása érdekében továbbra is viselniük kell a költségeket, annak érdekében, hogy megőrizzék a nyers burgonya minőségét, annak ellenére, hogy az alapanyag piaci értéke közel a semmi alá esett.

Bor
A helyzet hétről hétre romlik. A belső piacon a fogyasztás csökkenését, valamint az export visszaesését egyáltalán nem ellensúlyozza a kiskereskedelem és az online értékesítés. Készletek halmozódnak fel, és ez különösen a magas értékű termékeket súlyosan érinti. A készlettöbblet negatív hatással lesz a piacra.

Baromfi és tojás
Ezekre az ágazatokra a szálloda- és vendéglátóipari csatornák bezárása gyakorolta a legfőbb hatást. Bizonyos fajokat (például kacsa, galamb, fürj, nyúl, gyöngytyúk és lúd) és termékeket csak bizonyos élelmezési csatornákon keresztül értékesítenek, és nagyon nehéz/lehetetlen ezeket a kiskereskedelembe átirányítani, így középtávon fennáll a túlkínálat kockázata a baromfihús-termékek piacán. Ennek az is az oka, hogy az összes kedvezményes vámkontingens mellett beérkezett termék tárolásra kerül, és mivel ezeknek a húsoknak a többsége általában a fent említett különféle élelmezési csatornákba (lásd HORECA) kerül, ezért ezek felhalmozódása is tapasztalható. Ezen túlmenően a tojás- és tojástermékek piacának egy nagy szelete is eltűnt, ami többlet kínálatot teremt az EU piacán.

Gabonafélék, olajos magvak, fehérjék, cukor és etanol
Az elszigetelési intézkedések alacsonyabb üzemanyag-fogyasztáshoz vezetnek az EU-ban és világszerte. Jelenleg az EU etanol-iparában megnövekedett a fertőtlenítő és kéztisztítóként használt etanol-termelése. Ennek ellenére az ipari etanol iránti megnövekedett igény nem kompenzálja az üzemanyag-etanol iránti kereslet csökkenését, ezért néhány etanol üzemnek csökkentenie kellett termelését. Globális szinten etanol készletek halmozódtak fel Brazíliában és az USA-ban is. Ezért a szántóföldi ágazat újabb válságának megelőzése érdekében védőintézkedések azonnali végrehajtására szólít fel a COPA-COGECA az európai piac védelme érdekében, amely az Egyesült Államokból és Brazíliából származó importtal néz szembe. Aggasztóak továbbá az egyes etanolt használó iparágak megalapozatlan kérelmei az etanol behozatalára vonatkozó vámtételek felfüggesztésére.


Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok

COPA-COGECA tagszervezetek beszámolója alapján növekszik a tisztességtelen kereskedelmi és egyéb rossz gyakorlatok száma, amelyek egyértelműen eltérnek a megalapozott és etikus kereskedelmi ügyletektől. Ezek között a szerződések, az árak, a szállítási feltételek és a kényszerített árengedmények egyoldalú változtatásait láthatjuk. Ezek különösen relevánsak a rövid tárolási idővel rendelkező és a romlandó termékek esetében.

A szervezet információt kapott olyan a beszállítókkal szemben kiszabható büntetésekről is, amikor a beszállító rajta kívülálló okok miatt nem tudta időben szállítani a megrendelt mennyiséget.  Ez nyilvánvalóan elfogadhatatlan. (NAK/Dr. Laczkó András)

 


EB: rövid távú agrár-élelmiszeripari kilátások

Megjelent az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési piaci szakértőinek legfrissebb rövid távú előrejelzése. Az évi három alkalommal megjelenő dokumentum aktuális száma egybe esik a koronavírus okozta krízis helyzettel, amely megnehezíti az előrejelzések elkészítését. Mindemellett először jelennek meg az EU-27 piaci kilátásai, amelyek feltételezik a súrlódásmentes kereskedelmet az Európai Unió és az Egyesült Királyság között. A koronavírus kitörése és drámai következményei új fényt vetnek a rugalmas élelmiszer-ellátási láncok fenntartásának fontosságára. Az Európai Unió agrár-élelmiszer ágazatai eddig figyelemreméltóan reagáltak a megváltozott körülményekre, így azoknak – egy-két példától eltekintve − viszonylag kisebb károkat kellett elszenvedniük. A tanulmány részletesen kitér számos ágazat helyzetének bemutatásra (pl. olajos magvak, cukoripar, húsipar, tejipar).
A tanulmány itt olvasható. (Dr. Szűcs Viktória/NAK)


 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám