Koronavírus

A szarvasmarha- és a kiskérődző-ágazat a legnagyobb vesztesei a COVID-19 járványnak Spanyolországban.


A spanyol gazdák kiszámították a COVID-19 járvány által okozott, Valencia tartomány húságazatát érintő veszteségeket. A spanyol mezőgazdasági termelőket képviselő szervezet, a LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders előzetes számítása szerint a valenciai autonóm közösség mezőgazdasági ágazatának a COVID-19 járvány okozta közvetlen veszteségei 64,7 millió eurót tesznek ki. Ebből Spanyolországban a COVID-19 járvány első két hónapjában felmerült károk összege 40,52 millió euró, míg az év hátralévő részére becsült kárösszeg 24,23 millió euró.

A közösség három tartományában fellépő károk a következőképpen oszlanak meg: Alicante és Castellón vesztesége 22,1-22,1 millió euró, még Valenciáé 20,4 millió euró. A LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders arra számít, hogy az állattenyésztési ágazatokon belül a COVID-19 járvány legnagyobb vesztesei a juh-, kecske- és a szarvasmarha-tenyésztési, valamint az ehhez kapcsolódó termék-előállítási ágazatok lesznek.

A jelenlegi becslések szerint a teljes kárösszegből az állattenyésztési ágazatokat érintő veszteség 29,97 millió euró körüli értékű lesz. A marhahús-szektor 13,43 millió eurós, a kecsketej-előállítók 6,83 millió eurós, a juhhús-szektor 4,43 millió eurós, míg a juhtej-előállítók 0,92 millió eurós veszteséggel számolhatnak. A szervezet hangsúlyozta továbbá, hogy a bárány, a kecske és marhahús értékesítése riasztó ütemben esett vissza a márciusi és áprilisi hónapokban, valamint, hogy a COVID-19 járvány okozta kedvezőtlen hatások várhatóan egész évben érezhetőek lesznek.

A LA UNIÓ szerint a negatív hatások a vendéglátóipari fogyasztások csökkenésének, az otthoni fogyasztás valamint az olcsóbb húsok − mint például csirke vagy sertéshús − irányába történő elmozdulásnak az együttes eredményeként alakultak ki ezen szektorokban. Kiemelte, hogy a kedvezőtlen hatások a hús szektor mellett a juh- és kecsketejtermék-előállítókat különösen érzékenyen érintik, akik az értékesítési piacaik jelentős részét elveszítették.

Bár LA UNIÓ üdvözölte a spanyol kormánynak a juh- és kecsketenyésztőknek nyújtandó támogatásra vonatkozó közelmúltbeli bejelentését, azonban a csoport jelezte, hogy a mezőgazdasági minisztérium jelenlegi javaslata nem elegendő az ágazat által elszenvedett veszteségek fedezésére. A minisztérium terve szerint a juh- és kecsketenyésztőknek 30 euró összegű közvetlen támogatás kell nyújtani a négy hónapos vagy annál fiatalabb, a járvány következtében kihirdetett vészhelyzeti időszakban vágásra kerülő állatok után, gazdaságonként legfeljebb 70 állatra vonatkozóan. Az intézkedést egy 2020. április 3-án közzétett királyi rendelet határozta meg, és az a több mint 30 tenyészállattal rendelkező juh- és kecsketenyésztőknek, valamint a kereskedelmi gazdaságoknak nyújt támogatást.

A LA UNIÓ a rendelet bizonyos módosításainak megtételére kérte fel a hatóságokat, annak érdekében, hogy a támogatások valóban azoknak a mezőgazdasági termelőknek nyújtsanak segítséget, akiknek szükségük van arra, vagyis azon juh- és kecsketenyésztőknek, akiknél az előállított termékek értékesítésében nehézségek merültek fel.


Forrás: Agribusiness - Spanish farmers calculate COVID losses to meat sector in Valencia by Vladimir Pekic - Borovka Zsuzsa/NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám