Mezőgazdasági termelés

Az Európai Bizottság közzétette az EU-27 legfontosabb mezőgazdasági piacainak ‒ így a juh- és kecskehús piacainak ‒ 2016-2020. közötti mérlegeire vonatkozó adatokat, valamint az idei évre vonatkozó legfrissebb előrejelzését.

A mérlegeket az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának gazdasági elemzői állították össze, mely analízisek a piaci információk tekintetében a 2021. március 15-ig rendelkezésre álló adatokon, a kereskedelem tekintetében pedig a 2020-as záró adatokon alapulnak.

Az EU-27 teljes húsmérlege

Az EU-27 bruttó hústermelése az előrejelzés szerint várhatóan az idei évben 44 964 ezer tonna (hasított test egyenérték) lesz, mely 0.4%-kal haladja meg a 2020 évi értéket.

Az élő állat import mértéke előreláthatólag 10 000 tonna körül alakul, mely 1 000 tonnás csökkenést jelenthet az előző évhez képest. Ezzel ellentétben az élő állat export elérheti a 326 ezer tonnát, mely 5 ezer tonnás emelkedést eredményezhet.

A nettó termelés értéke várhatóan 44 648 ezer tonna lesz, mely 177 ezer tonnával, 0.4%-kal haladhatja meg a 2020 évi értéket.

A közösség hús importja 14 ezer tonnás növekedéssel, 1 341 ezer tonna érték körül alakulhat az idei évben, mely 1.1%-os növekedést jelenthet. A hús export tekintetében szintén emelkedés várható, annak értéke 8 047 ezer tonnára nőhet, mely 1.7%-os (133 ezer tonna) emelkedést eredményezhet.

A belső felhasználás 57 ezer tonnás emelkedéssel elérheti a 37 942 ezer tonnát, amely 0.2%-os növekedést hozhat a 2020 évi értékhez viszonyítva.

Az egy főre eső húsfogyasztás tekintetében jelentős változás az idei évben sem várható, az továbbra is 67.7 kg/fő érték körül alakulhat. Az EU-27 önellátottsági szintje azonban 119%-ra emelkedhet a 2020 évi 118%-ról.

Az EU-27 teljes húsmérlege (1 000 t hasított test egyenérték)

Megjegyzés: A hústermelés adatai nem tartalmazzák a belsőségek és a zsírok kategóriáját (a sertéshús kivételével).

Az egy főre jutó fogyasztás kiskereskedelmi súlyban van. A hasított test tömeggé alakítására alkalmazott együtthatók: 0,7 a marha- és borjúhús, 0,78 a sertéshús, 0,88 a baromfihús, valamint a juh- és kecskehús esetében.

Az EU-27 juh- és kecskehúspiaci mérlege (1 000 t hasított test egyenérték)

Az EU-27 bruttó juh- és kecskehús termelése az előrejelzés szerint várhatóan az idei évben 661 ezer tonna (hasított test egyenérték) lesz, mely 0.1%-kal (1 000 tonnával) haladja meg a 2020 évi értéket.

Az élő állat import mértéke előreláthatólag 3000 tonna lesz, mely 1 000 tonnás csökkenést jelent az előző évhez képest. Ezzel ellentétben az élő állat export ismételten 60 ezer tonna körül alakul, mely nem jelent változás a korábbi évhez képest.

A nettó termelés értéke várhatóan ismételten 604 ezer tonna lesz, azonban a gazdaságban végzett vágások 15%-kal (-20.9 ezer tonna) alacsonyabb értéket érhetnek el, mint 2020 évben.

A közösség juh- és kecskehús importja 13 ezer tonnás csökkenéssel, 139 ezer tonna érték körül alakulhat az idei évben, mely 8%-os csökkenést jelenthet. A hús export tekintetében szintén csökkenés várható, annak értéke 55 ezer tonnára mérséklődhet, mely 5%-os (-3 ezer tonna) csökkenést jelenthet.

A belső felhasználás 9 ezer tonnás csökkenéssel, 688 ezer tonna körül alakulhat, amely 1.2%-os mérséklődést hozhat a 2020 évi értékhez viszonyítva.

Az egy főre eső juh- és kecskehús fogyasztás tekintetében jelentős változás az idei évben szintén nem várható, az továbbra is 1.4 kg/fő érték körül alakulhat és a teljes húsfogyasztásból 1.8%-ot tehet ki. Az EU-27 juh- és kecskehús önellátottsági szintje azonban 96%-ra emelkedhet a 2020 évi 95%-ról.

 

Forrás: Európai Bizottság - Short-term outlook – Summer 2021

 (NAK/Borovka Zsuzsa)

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám