Mappa Kiadványok

Kiadványok

A kamara által kiadott gazdálkodói kézikönyvek. Keresse meg tevékenységéhez kapcsolódó kézikönyvünket és töltse le PDF verzióban! 

Dokumentumok

pdf Erdőtelepítés Népszerű

letöltés (pdf, 4.76 MB)

erdőtelepítés_kiadvány2022_online (1).pdf

Erdőtelepítés

A magyar agráriumban egyre nagyobb szerepe van az erdőknek, amik az ország termőterületének egynegyedét borítják. Hazánk az elmúlt 100 évben közel megduplázta erdőterületét. A mezőgazdasági területeket behálózó erdők és fásítások a termőföldek védelmét is szolgálják.

pdf Talajmintavételezési útmutató Népszerű

letöltés (pdf, 688 KB)

talajminta-vetel_2022_online.pdf

Talajmintavételezési útmutató

A pontos szaktanács, szakvélemény alapját képező megbízható laboratóriumi talajvizsgálati eredmények elengedhetetlen feltétele a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területenkénti, szakszerű talajmintavétel (MSz-08-0202-1977).

pdf Laboratóriumi vizsgálatok Népszerű

letöltés (pdf, 475 KB)

Levélanalízis_szorolap_2022_online (1).pdf

Laboratóriumi vizsgálatok

Szakmai segítséget nyújtunk a költséghatékony növénytermesztéshez!

pdf Nitrát gazdálkodói kézikönyv Népszerű

letöltés (pdf, 40.57 MB)

Nitrát_gazdálkodói_kézikönyv.pdf

Nitrát gazdálkodói kézikönyv

A Nitrát Gazdálkodói Kézikönyv a hazai nitrátrendeletben megfogalmazott környezetvédelmi előírásokat ismerteti, mely előírások számos támogatási rendszer alapkövetelményeihez is szorosan kapcsolódnak.

pdf NAK éves beszámoló 2021. Népszerű

letöltés (pdf, 6.55 MB)

NAK_eves_beszamolo_2021_online.pdf

NAK éves beszámoló 2021.

A 2021-es év számos kihívás elé állította a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagjait, a NAK pedig kiemelt feladatának tekintette, hogy ezen kihívásokra a tagjai működését segítő módon, gyorsan reagáljon.

Kép pdf European Livestock Voice Kampány - Meat the facts V. Népszerű

Meatthefacts

letöltés (pdf, 2.99 MB)

NAK_kiadvány_meat_the_fact_5_online.pdf

pdf	 European Livestock Voice Kampány - Meat the facts V.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelt feladatának tekinti a fogyasztók hiteles tájékoztatását, a gazdák megbecsülésének helyreállítását. „Meat the Facts” címmel indított kiadványsorozatunk célja, hogy tudományos alapokon nyugvó információkkal oszlassa el az állattenyésztést, állattartartást övező tévhiteket, és bemutassa az ágazat valódi helyét és szerepét a gazdaságban, a társadalomban és a bioszférában.

pdf pdf European Livestock Voice Kampány - Meat the facts IV. Népszerű

Meatthefacts

letöltés (pdf, 4.57 MB)

NAK_kiadvány_meat_the_fact_4_online.pdf

pdf	 European Livestock Voice Kampány - Meat the facts IV.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelt feladatának tekinti a fogyasztók hiteles tájékoztatását, a gazdák megbecsülésének helyreállítását. „Meat the Facts” címmel indított kiadványsorozatunk célja, hogy tudományos alapokon nyugvó információkkal oszlassa el az állattenyésztést, állattartartást övező tévhiteket, és bemutassa az ágazat valódi helyét és szerepét a gazdaságban, a társadalomban és a bioszférában.

pdf Mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer Népszerű

letöltés (pdf, 2.36 MB)

krízisbiztosítás_szórólap_20220120_v2.pdf

Mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer

Minden, amit a Mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszerről tudni érdemes.

pdf Vízjogi engedélytípusok - felszíni vízből történő öntözés vonatkozásában Népszerű

engedély, vízjogi

letöltés (pdf, 236 KB)

Vízjogi engedélytípusok.pdf

Vízjogi engedélytípusok - felszíni vízből történő öntözés vonatkozásában

Ismerje meg a vízjogi engedélytípusokat, a felszíni vízből történő öntözés vonatkozásában!

pdf European Livestock Voice Kampány - Meat the facts III. Népszerű

Meatthefacts

letöltés (pdf, 14.44 MB)

NAK_kiadvány_meat_the_fact_3_20211209_e.pdf

European Livestock Voice Kampány - Meat the facts III.

Harmadik kötetünkben az antibiotikumok és a takarmány-adalékanyagok használatára vonatkozó szabályozásokkal, valamint ezen szerek használatának esetleges állat- és humánegészségügyi kockázataival foglalkozunk.

pdf European Livestock Voice Kampány - Meat the facts II. Népszerű

Meatthefacts

letöltés (pdf, 33.60 MB)

NAK_kiadvány_meat_the_fact_2_20211208_e.pdf

European Livestock Voice Kampány - Meat the facts II.

Az „Állatjólét” című második kötetben az állatjólét és az állategészségügy közötti kapcsolatot, a zárt tartásban az állatokat érő stresszhatások kezelésének lehetőségeit, valamint az egyes alkalmazott gazdálkodási gyakorlatokkal, az állatok szállításával és vágásával kapcsolatos tévhitek cáfolatait foglaltuk össze.

pdf European livestock voice kampány - Meat the facts I. Népszerű

Meatthefacts

letöltés (pdf, 13.75 MB)

NAK_kiadvány_meat_the_fact_1_20211208_e.pdf

European livestock voice kampány - Meat the facts I.

A kiadványsorozat „Az állattenyésztés és az állatitermék-előállítás jelentősége” című első kötete az ágazatnak a vidéki élethez kapcsolódásáról, a húsnak az étkezési kultúránkban és a kiegyensúlyozott táplálkozásban betöltött szerepéről, valamint a „húshelyettesítők” és a természetes hús ökológiai lábnyomának összehasonlításáról szól.

pdf Szőlő és gyümölcsfélék növényvédelme Népszerű

gyümölcsfélék, növényvédelem, szőlő

letöltés (pdf, 3.60 MB)

Szőlő és gyümölcsfélék növényvédelme_online (1).pdf

Szőlő és gyümölcsfélék növényvédelme

Zsigó György – okleveles agrármérnök, növényorvos, talajtani szakmérnök Szőlő- és gyümölcsfélék növényvédelme című füzetével hasznos és izgalmas olvasmánnyal ad betekintést a növényvédelem rejtelmeibe. A füzetben tematikusan, fejlettségi fázisonkként, képekkel szemléltetve, mutatja be a mechanikai, biológiai és kémiai növényvédelmi teendőket.

pdf Ökológiai gazdálkodás - Kézikönyv a támogatási kérelem benyújtásához Népszerű

letöltés (pdf, 10.04 MB)

NAK_tkiadvány_oko_kiadvany_online.pdf

Ökológiai gazdálkodás - Kézikönyv a támogatási kérelem benyújtásához

Jelen kiadvány a 2021 őszén meghirdetésre került VP4-11.1.1.-11.2.1.-21 kódszámú „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, az ökológiai gazdálkodás fenntartása” című pályázati felhívásról, az ökológiai gazdálkodás támogatási lehetőségéről nyújt átfogó tájékoztatást. Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakemberei által készített kézikönyv célja, hogy megkönnyítse a pályázati felhívás szabályainak értelmezését és segítséget nyújtson a támogatási kérelmek beadásához.

pdf AKG Kézikönyv a támogatási kérelem benyújtásához Népszerű

Agrár-környezetgazdálkodás, kérelem, támogatási

letöltés (pdf, 12.47 MB)

NAK_tkiadvány_akg_kiadvany_online.pdf

AKG Kézikönyv a támogatási kérelem benyújtásához

Jelen kiadvány a 2021 őszén, a Vidékfejlesztési Program keretén belül meghirdetésre kerülő Agrár-környezetgazdálkodási támogatás (AKG) igénylésének lehetőségéről ad tájékoztatást.

pdf Tanulmányok a ketreces állattartásról IV. Népszerű

Meatthefacts

letöltés (pdf, 11.16 MB)

4_Ketrec_Nyúl_20210728.pdf

Tanulmányok a ketreces állattartásról IV.

A Kamara az állattartó ágazatok társadalmi elfogadottságának növelése érdekében készíttette a Kaposvári Egyetem tanáraival a Mezőgazdasági kézikönyvek sorozatban megjelenő kiadvány-sorozatát, amelynek negyedik kötete a nyúlágazatot ismerteti.

pdf Tanulmányok a ketreces állattartásról III. Népszerű

Meatthefacts

letöltés (pdf, 11.21 MB)

3_Ketrec_Kacsa_20210728.pdf

Tanulmányok a ketreces állattartásról III.

A Kamara az állattartó ágazatok társadalmi elfogadottságának növelése érdekében készíttette a Kaposvári Egyetem tanáraival a Mezőgazdasági kézikönyvek sorozatban megjelenő kiadvány-sorozatát, amelynek harmadik kötete a hízott kacsa ágazatot ismerteti.

pdf Tanulmányok a ketreces állattartásról II. Népszerű

Meatthefacts

letöltés (pdf, 14.31 MB)

2_Ketrec_Lúd_20210728.pdf

Tanulmányok a ketreces állattartásról II.

A Kamara az állattartó ágazatok társadalmi elfogadottságának növelése érdekében készíttette a Kaposvári Egyetem tanáraival a Mezőgazdasági kézikönyvek sorozatban megjelenő kiadvány-sorozatát, amelynek második kötete a hízott liba ágazatot ismerteti.

pdf Tanulmányok a ketreces állattartásról I. Népszerű

Meatthefacts

letöltés (pdf, 13.40 MB)

1_Ketrec_Tojástermelés_20210728.pdf

Tanulmányok a ketreces állattartásról I.

A Kamara az állattartó ágazatok társadalmi elfogadottságának növelése érdekében készíttette a Kaposvári Egyetem tanáraival a Mezőgazdasági kézikönyvek sorozatban megjelenő kiadvány-sorozatát, amelynek második kötete az árutojás-termelő ágazatot ismerteti.

pdf Szennyvíziszap, iszapkomposzt, termékkomposzt termőföldön történő felhasználása Népszerű

letöltés (pdf, 2.24 MB)

szennyviziszapos_szoroanyag.pdf

Szennyvíziszap, iszapkomposzt, termékkomposzt termőföldön történő felhasználása

A NAK által készített tájékoztató bemutatja a szennyvíziszap, a szennyvíziszap komposzt és a termék komposzt mezőgazdasági területen történő hasznosításának engedélyezési módjait, a felhasználással járó előnyöket, korlátozásokat. Mindezen szabályok biztosítják azt, hogy sem a környezetre sem az élelmiszerelőállításra nem jelent veszélyt ezen anyagok termőföldre juttatása. Hasznosításával javul a talaj szervesanyagkészlete, mikrobiológiai aktivitása, tápanyagszolgáltató képessége, víztartása, csökken az aszályérzékenység.

A kis kiadványban szereplő módon hasznosítsák bizalommal!

pdf A növénytermesztés és a klímaváltozás Népszerű

letöltés (pdf, 8.45 MB)

A növénytermesztés és a klímaváltozás.pdf

A növénytermesztés és a klímaváltozás

Kiadványsorozatunk második kötetben a klímaváltozás növénytermesztésre gyakorolt hatásait foglaljuk össze.

pdf Az állattenyésztés és a klímaváltozás Népszerű

Meatthefacts

letöltés (pdf, 8.41 MB)

Az állattenyésztés és a klímaváltozás.pdf

Az állattenyésztés és a klímaváltozás

Kiadványsorozatunk harmadik kötetében a klímaváltozás állattenyésztésre gyakorolt hatásait és a gyakorlati védekezési lehetőségeket foglaljuk össze. Célunk, hogy olyan módszereket ismerjenek meg a gazdálkodók, amelyek átültethetők a napi gyakorlatba.

pdf A klímaváltozás és a mezőgazdaság általános gazdasági és szabályozási környezete Népszerű

Meatthefacts

letöltés (pdf, 7.35 MB)

A klímaváltozás és a mezőgazdaság általános gazdasági és szabályozási környezete.pdf

A klímaváltozás és a mezőgazdaság általános gazdasági és szabályozási környezete

Kiadványunk első kötetében a klímaváltozás és a mezőgazdaság általános gazdasági és szabályozási környezetével foglalkozunk.

pdf Élelmiszeripari kézikönyv - A halal előírások Népszerű

letöltés (pdf, 11.24 MB)

elelmiszeripari-kezikonyv_halal_online_20210209_.pdf

Élelmiszeripari kézikönyv - A halal előírások

Kiadványunk egy hatalmas piacba ad betekintést, elkalauzol a vonatkozó előírások világában, támpontokat ad a termékfejlesztéshez, az ezen piacra való bejutáshoz, érvényesüléshez.

pdf A Kóserság előírásai Népszerű

letöltés (pdf, 5.62 MB)

A Kosersag eloirasai.pdf

A Kóserság előírásai

A kiadványban az általános kóser előírásokról, azok történetéről, a nemzetközi tanúsítási rendszerekről, az állategészségügyi és állatvédelmi vonatkozásokról, egyéb speciális követelményekről is tájékoztatást adunk. Elsősorban gyakorlati bemutatást nyújtunk azon élelmiszeripari cégek részére, akik érdeklődnek a rituális előírásoknak megfelelő termékek előállítása iránt, valamint olyan exportképes vállalkozások részére, amelyek a kóser előírások betartását megkövetelő célpiacok vagy célpiaci szegmensek irányában szeretnék bővíteni tevékenységüket.

pdf Önellenőrzés a gyakorlatban Népszerű

letöltés (pdf, 6.63 MB)

Önellenörzes_a gyakorlatban.pdf

Önellenőrzés a gyakorlatban

Az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről szóló rendelet 2018 elején lépett hatályba. A jogszabály célja az élelmiszerláncban termelt illetve feldolgozott élelmiszerek és szolgáltatások minőségének növelése, az élelmiszer-biztonság megerősítése illetve fenntartása, az élelmiszer-vállalkozók minőségi rendszerszemléletének és tudatosságának fejlesztése. Kiadványunk segítséget nyújt a vállalkozások önellenőrzési rendszerének kiépítéséhez és fejlesztéséhez.

pdf Családi gazdaságok reformja - Tájékoztató kiadvány a családi gazdaságokról szóló törvényről Népszerű

letöltés (pdf, 30.45 MB)

CSMT_KIADVANY_2020_v5.pdf

Családi gazdaságok reformja - Tájékoztató kiadvány a családi gazdaságokról szóló törvényről

Tájékoztató kiadvány 4. -  A családi gazdaságokról szóló törvény (2020. évi CXXIII. törvény) szabályai 2021. január 1-jén lépnek hatályba. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezésére megszületett törvény jelentős összefogás eredménye mind a gazdálkodókkal, mind a jogalkotásban részt vevő minisztériumokkal.  Az egyeztetések és a jogszabályalkotási munka eredményeképpen kidolgozott, és az Országgyűlés által elfogadott törvény a 21. századi elvárásoknak megfelelő működési és adózási környezetet teremt, elősegítve az agrár- és élelmiszeripari gazdaságok fejlődését, fejlesztését, valamint a generációváltást, mindeközben csökkentve az adminisztrációs terheket is. Jelen kiadvány a mezőgazdasági működési formák reformjáról, valamint a hozzájuk kapcsolódó adózási szabályokról ad információkat. A kiadványban ismertetett szabályok, illetve változások az ágazat működésének versenyképességét, hatékonyságát hivatottak elősegíteni. Jelentőségük elvitathatatlan, hiszen várhatóan hosszú évekre meghatározhatják az agrárium fejlődését. Az összeállított anyag a későbbiek során még kiegészülhet a végrehajtási rendeletben megjelentekkel.

pdf Mezőgazdasági vízhasznosítási idény Népszerű

letöltés (pdf, 232 KB)

Mezőgazdasági vízhasznosítási idény.pdf

Mezőgazdasági vízhasznosítási idény

Mezőgazdasági célú vízgazdálkodás a mezőgazdaság feladatait, érdekeit szolgáló vízhasznosítási és vízkárelhárítási tevékenység. A kamarai útmutató tartalmazza a mezőgazdasági vízhasznosítási idénnyel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, fogalmakat, valamint a vízhasználatokra vonatkozó időkorlátokat.

pdf Biztonságos élelmiszer-előállítás III. Népszerű

letöltés (pdf, 6.53 MB)

BIZTONSÁGOS ÉLELMISZER-ELŐÁLLÍTÁS_online.pdf

Biztonságos élelmiszer-előállítás III.

Élelmiszeripari kézikönyv 9. – Kiadványunkkal abban szeretnénk segíteni az élelmiszeripar szereplőit, hogy megismerjék a rendelkezésre álló élelmiszerbiztonsági irányítási rendszereket, a követelményeket, továbbá hogy a leírtak alapján el tudják dönteni, hogy a célpiacaik eléréséhez melyik rendszer követelményei a legmegfelelőbbek. Emellett célunk, hogy olyan ismereteket adjunk át tagjainknak, amelyeknek köszönhetően növelni tudják a hatékonyságukat a folyamatok racionalizálása és a nem megfelelő tevékenységek csökkentése révén.

pdf Biztonságos élelmiszer-előállítás II. Népszerű

Biztonságos élelmiszer-előállítás II.

Élelmiszeripari kézikönyv 9. – Az élelmiszer-biztonság megteremtéséhez szükséges eszközök folyamatosan fejlődnek. A kiadványban összefoglaltuk a HACCP rendszerrel kapcsolatos tudnivalókat, és igyekeztünk olyan gyakorlatias formába ültetni mindezt, hogy könnyen beépíthető legyen a mindennapi gyakorlatba. Reméljük, hasznukra lesz ez munkájuk során.

pdf Biztonságos élelmiszer-előállítás I. Népszerű

letöltés (pdf, 3.79 MB)

HIGIENIAI_ALAPISM_online.pdf

Biztonságos élelmiszer-előállítás I.

Élelmiszeripari kézikönyv 9. – Az Egészségügyi Világszervezet alapelvét vallva, miszerint „a lakosság biztonságos és egészséges élelmiszerekkel történő ellátása a legfontosabb népegészségügyi intézkedések egyike, melyet egy nemzet lakossága egészségi állapotának javítása és a gazdasági fejlődés érdekében tenni tud”, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is hozzá kíván járulni a magyar lakosság egészségi állapotának javításához oly módon is, hogy e kiadvánnyal segíti élelmiszer-előállításban tevékenykedő tagjait a biztonságos élelmiszer előállítással kapcsolatos információk megszerzésében.

pdf Az öntözéssel kapcsolatos vízjogi engedélyezési eljárások Népszerű

letöltés (pdf, 610 KB)

vizjogi_engedelyezesi_eljarasok.pdf

Az öntözéssel kapcsolatos vízjogi engedélyezési eljárások

Az öntözéssel kapcsolatos vízjogi engedélyezési eljárásokról készített plakát tájékoztató jelleggel készült, amely az érvényes folyamatokat rögzíti.

pdf Szakszerű pálinkakínálás Népszerű

letöltés (pdf, 5.29 MB)

Palinka_kiadvany_online.pdf

Szakszerű pálinkakínálás

Élelmiszeripari kézikönyv 8. - Nemzeti italunk 2004 óta védett hungarikum, hazánkban valószínűleg nincs olyan háztartás, ahol ne lenne megtalálható, hiszen rég nem látott kedves ismerősök érkezésekor, de akár örömünk fokozására, bánatunk oldására mindig előkerül a kamrából. Ha meghalljuk a szót, szinte már a szánkban érezzük az ízeket, de vajon kinek milyen a jó pálinka? Az ízlések eltérőek lehetnek: van, akit még családi körben sem lehet rávenni a fogyasztására, de van, aki meg hosszú percekig képes mesélni a poharába kerülő italról: „a magyar királyné életvizéről”. Fontosnak tartjuk, hogy a megfelelő gondossággal készült pálinkáról alkotott képet úgy alakítsuk, hogy a fogyasztók valóban megtapasztalhassák az ital pozitívumait egy-egy kóstolás alkalmával, és a minőségi termékekkel való találkozás után beleszeressenek, majd később is azokat keressék. Kiadványunkkal azt a folyamatot kívánjuk segíteni, hogy a minőségi, mértékletes, ám élvezetes pálinkafogyasztás kultúráját minél többen megtapasztalják és magukénak tudják.

pdf Útmutató az öntözéses szolgalom megalapításához Népszerű

letöltés (pdf, 85 KB)

kartalanitasi_utmutato_20201016.pdf

Útmutató az öntözéses szolgalom megalapításához

A 2020 elejétől hatályos öntözéses gazdálkodásról szóló törvény bevezette az öntözéses szolgalom intézményét is. A szolgalom megalapításában érdekelt felek számára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara készített egy útmutatót, amelynek segítségével tájékozódhatnak a megalapítás folyamatáról, a jogszabályban meghatározott kártalanítás meghatározásának módjáról.

pdf Magyar nemesítésű díszfák, díszcserjék, örökzöldek Népszerű

letöltés (pdf, 26.94 MB)

Magyar nemesitesu diszfak, diszcserjek, orokzoldek kiadvany.pdf

Magyar nemesítésű díszfák, díszcserjék, örökzöldek

Mezőgazdasági kézikönyv 7. - A dísznövények, díszfák környezeti hasznossága egyre inkább a figyelem előterébe kerül. A jó minőségű, jól ápolt zöldfelületek jelentős hatást fejtenek ki a városokban, településeken élő emberek életminőségére, mindennapi tevékenységére, munkájára, egészségi állapotára. Ennek kapcsán kimondható, hogy a díszkertészek díszfaiskolai termékei, a díszkertészek zöldfelületi szolgáltatásai jelentős szerepet töltenek be közegészségügy területén. A nagyberuházásokhoz kapcsolódó mai modern zöldfelületi fejlesztések nem ok nélkül számolnak a dísznövények, díszfák, környezeti hasznával. A „Magyar nemesítésű díszfák, díszcserjék, örökzöldek” című hiánypótló összeállítás a hazai fajtákat gyűjti egybe és mutatja be, képekkel és rövid leírásokkal.

pdf Természetközeli gyepgazdálkodás Népszerű

letöltés (pdf, 12.86 MB)

LIFE_Gyepgazdálkodas_online (1).pdf

Természetközeli gyepgazdálkodás

Jelen kiadvány célja, hogy röviden bemutassa a gyepek természetvédelmi jelentőségét, valamint a Natura 2000 gyepterületeken történő gazdálkodás természetvédelmi hátterét.

pdf Az öntözés intézményi háttere Népszerű

letöltés (pdf, 610 KB)

Az öntözés_intézményi_háttere.pdf

Az öntözés intézményi háttere

A NAK által készített tájékoztató útmutató bemutatja az öntözés engedélyezésében résztvevő tervezőket, hatóságokat, igazgatóságokat, valamint intézményeket.

pdf Érzékszervi vizsgálatok Népszerű

letöltés (pdf, 8.83 MB)

elelmiszeripari-kezikonyv_erzekszervi vizgsalat online.pdf

Érzékszervi vizsgálatok

Élelmiszeripari kézikönyv 7. – Jelen kiadványunk első részében megismerkedhet az érzékszervi vizsgálatok elméleti alapjával, ágazati sajátosságaival. Részletesen bemutatjuk a szabályozás hazai és nemzetközi hátterét, a vizsgálatok általános irányelveit, a megvalósítás részleteit, illetve az eredmények kiértékelését és értelmezését.

pdf Tájékoztató az öntözésre alkalmas hazai vízkészletekről Népszerű

letöltés (pdf, 5.90 MB)

Öntözésre alkalmas hazai vízkészletek.pdf

Tájékoztató az öntözésre alkalmas hazai vízkészletekről

A természetes csapadék mesterséges pótlása érdekében, a vízügyi hatóság által engedélyezett mező- vagy erdőgazdasági művelés alatt álló területen történő, vagy a jogszabály alapján öntözhető gyepterület fenntartását biztosító vízhasználat számít öntözésnek. Az öntözésre alkalmas hazai vízkészleteket ismerteti a NAK legújabb információs ábrája.

pdf Talajtan biogazdálkodóknak II. Népszerű

letöltés (pdf, 4.02 MB)

Talajtan_2.resz.pdf

Talajtan biogazdálkodóknak II.

Mezőgazdasági kézikönyv 6. - A második rész fókuszában a talajbiológia áll, amely nemcsak a talaj termékenysége, hanem a növényvédelem szempontjából is fontos tényező. Minden gazdálkodónak tudnia kell azt, hogy a talaj élő közeg, mely akkor funkcionál megfelelően, akkor segíti gazdáját, ha megfelelő kezelésben részesül. Fontos, hogy ellássuk szervesanyaggal, melyet a talajban lévő élőlények alakítanak át értékes humuszanyagokká, a növények táplálásához szükséges anyagokká. A talaj ezáltal kellően szerkezetes, víztartó és megfelelően átszellőzötté is válik, megteremtve a megfelelő életteret a mikrobák és a növények gyökerei számára. Az egészséges növény sokkal ellenállóbb a környezeti tényezőknek, károsítóknak, kórokozóknak. Az egészséges növény biztosítja a gazdálkodó számára a várt hozamot és minőséget.

pdf Talajtan biogazdálkodóknak I. Népszerű

letöltés (pdf, 6.23 MB)

Talajtan_1_resz_online.pdf

Talajtan biogazdálkodóknak I.

Mezőgazdasági kézikönyv 6. – A kiadványunk elsősorban azoknak a biogazdáknak, leendő biogazdáknak készült, akik nyitottak a „zöldebb” mezőgazdasági módszerek iránt. A kötetben természetesen olyan alapvetéseket is megfogalmazunk, melyek által a hagyományos gazdálkodásban is védhetjük, óvhatjuk környezetünket, a feltételesen megújuló erőforrásainkat, talajainkat. Ez valamennyi gazdálkodó hosszú távú és jól felfogott érdeke, hiszen a talajának megfelelő gondozásával gazdasági célkitűzéseit is realizálhatja, s könnyebben alkalmazkodhat a környezeti kihívásokhoz. Globális szinten nézve, a fenntarthatóság egyik alapkérdése talajaink védelme, termékenységük megőrzése. Célunk, hogy ehhez olyan módszereket ismerjenek meg a gazdálkodók, amelyek Magyarországon átültethetők a napi gyakorlatba. A iadványunk első részében az ökológiai gazdálkodás előírásairól, valamint az azoknak megfelelő tápanyag-gazdálkodási lehetőségekről és a leggyakrabban termesztett szántóföldi növények agrotechnikájáról olvashatnak, mely iránymutatást is megfogalmaz a növényvédelmi alapintézkedésekre.

pdf A takarítás kritériumai Népszerű

letöltés (pdf, 6.22 MB)

elelmiszeripari-kezikonyv_a_takaritas_kriteriumai_nezeti.pdf

A takarítás kritériumai

Élelmiszeripari kézikönyv 6. - Élelmiszeriparikiadvány-sorozatunk újabb  kötete a takarítás témáját járja körül. Ismerteti egyrészt a takarítás célját, módozatait, illetve  hasznos ötleteket  és tanácsokat ad a helyes gyakorlatok elsajátításához és alkalmazásához.
Kiadványunk komplexen foglalkozik a témával, kezdve a tisztítás, fertőtlenítés jelentőségétől, fogalmától a különféle űrlapmintákig. A kapcsolódó jogi szabályozások mellett ismerteti a takarítás során használt alapvető anyagokat, eszközöket, általánosságban az üzemi takarítás követelményeit, szükséges gyakoriságát. Szót ejt továbbá a tisztítási, fertőtlenítési módokról, a takarítási utasítás és terv készítéséről, az alkalmazott takarítószerekkel szembeni követelményekről, a kezelési szabályokról.

pdf Nagy károkat okozhat a vadgazdálkodásnak a járványhelyzet Népszerű

letöltés (pdf, 451 KB)

NAK_Vadgazdálkodási helyzetkép_20200403.pdf

Nagy károkat okozhat a vadgazdálkodásnak a járványhelyzet

Az elhúzódó koronavírus-járványnak várhatóan komoly negatív gazdasági hatása lesz a magyar vadgazdálkodási ágazatra is, rövid és hosszú távon egyaránt – áll a NAK ágazati elemzésében.

pdf A járványügyi korlátozások hatásai az erdőgazdálkodásra Népszerű

letöltés (pdf, 588 KB)

NAK_A járványügyi korlátozások hatásai az erdőgazdálkodásra.docx.pdf

A járványügyi korlátozások hatásai az erdőgazdálkodásra

A koronavírus-járványhoz kapcsolódó külföldi és hazai vészhelyzeti intézkedések az erdőgazdálkodókat és az erdészeti ágazatban tevékenykedő vállalkozásokat is nehéz helyzetbe hozták. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a március végi információk alapján összefoglalta a főbb nehézségeket, kockázatokat, és azok mérséklésének lehetőségeit.

pdf Élelmiszeripari helyzetkép Népszerű

letöltés (pdf, 689 KB)

NAK_élelmiszeripari helyzetkép_2020_02_02.pdf

Élelmiszeripari helyzetkép

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – az április 1-jei információk alapján – helyzetelemzést készített az élelmiszeripar és az élelmiszer-kereskedelem helyzetéről, a jelenlegi koronavírusjárvány-helyzet tükrében.

pdf A koronavírus-járvány hatásai az agráriumban - 2020. március 20. Népszerű

letöltés (pdf, 521 KB)

Agrárium körkép_20200320.pdf

A koronavírus-járvány hatásai az agráriumban - 2020. március 20.

A 2020. március 16. óta a NAK folyamatosan monitorozza az ágazati szereplőket érintő problémákat, begyűjti és rendszerezi azokat. Továbbá együttműködik az Agrárminisztériummal annak érdekében, hogy közösen juttassák el az agráriummal kapcsolatos beavatkozási javaslatokat az operatív törzshöz és a kormány által megalakított, a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoporthoz. A tájékoztatóban a március 16. és 20. közötti, agráriummal kapcsolatos tudnivalóit foglaljuk össze.

pdf A koronavírus várható hatása az agrárgazdaságra Népszerű

letöltés (pdf, 808 KB)

A koronavírus várható hatásai az agrárgazdaságra_0316 -kész3.pdf

A koronavírus várható hatása az agrárgazdaságra

Jelen dokumentum célja a COVID-19, közismertebb nevén a koronavírus agrárgazdaságra gyakorolt várható hatásainak, kockázatainak felmérése, és azokra megoldási javaslatok nyújtása.
A vírus terjedése a gazdaság minden szektorát befolyásolja, a hatások viszont nagymértékben eltérnek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a dokumentum elkészítése során a koronavírus agráriumot közvetlenül érintő várható hatásaira szentelt különös figyelmet, azonban nem szorítkozott kizárólag csak e szektor helyzetének felülvizsgálatára, hanem a közvetett hatások miatt a nemzetgazdaság egyéb ágazatainak szempontjából is körüljárta a témát.
A NAK azzal a feltételezéssel teszi meg a javaslatait, hogy a koronavírus legfeljebb körülbelül 2 hónapos időtávon követel meg érdemi kormányzati lépéseket – azaz addigra a terjedés megáll –, így ezt követően kezdhet el a gazdaság is újra a megszokott rend alapján működni. Álláspontunk szerint ez az időszak is jelentős negatív hatással bírhat a nemzetgazdaságra, azonban várhatóan visszafordíthatatlan globális hátrányokat nem fog okozni, amennyiben a problémák kezelése időben és a megfelelő eszközökkel megtörténik; egyes területeket azonban súlyosabban is érinthet a jelenlegi helyzet.
A NAK célja jelen anyag elkészítésével az volt, hogy megvizsgálja, mely szinteken és milyen eszközökkel lehetséges a beavatkozás a koronavírus terjedése által negatívan érintett szektorok támogatása érdekében.

pdf Az afrikai sertéspestissel kapcsolatos legfontosabb információk Népszerű

letöltés (pdf, 5.17 MB)

INFOGRAPH2_HU_02-asp.pdf

Az afrikai sertéspestissel kapcsolatos legfontosabb információk

Lassan két éve, hogy hazai vadállományban kimutatták az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát. A NAK saját eszközeivel igyekszik mindent megtenni, hogy a betegség ne terjedjen át a házisertés-állományra, illetve hogy nagyobb szerepet vállaljon a termékpályát érintő más problémák megoldásában is.  2019-ben a NAK országszerte hat helyszínen szervezett regionális rendezvényeket Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos részvételével és közreműködésével. A rendezvénysorozatot 2020-ban is folytatjuk.
A kamara nagy hangsúlyt fektet a hazai és külföldi társszervezetekkel való közös szakmai munkára és kiemelten fontosnak tartja az ágazati szereplők informálását, mozgósítását az esetleges kockázatok elleni eredményesebb védekezésre. Az afrikai sertéspestis terjesztésében az ember szerepe kiemelt, gondatlanság miatt nagy földrajzi távolságokat tehet meg. Ezért a NAK nagyon fontosnak tartja, hogy a szakmán kívül is egyszerű és érthető tájékoztatást adjon a betegségről, ezzel is segítve a magyar és európai sertéstartók, valamint állataik biztonságát!
Az infografika az afrikai sertéspestissel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglalja össze.

pdf REL kisokos Népszerű

letöltés (pdf, 9.30 MB)

REL_KISOKOS_web_linkelt.pdf

REL kisokos

Vidékfejlesztési kézikönyv 4. - A kiadvány a rövid ellátási láncból (REL) történő beszerzés előnyeit, a REL működési formáit, támogatási lehetőségeit mutatja be, továbbá felsorakoztat példaértékű megoldásokat is. melyek elterjedése remélhetőleg kompenzálja a globalizáció hozta negatív változásokat, egyúttal hozzájárul a környezeti terhelés csökkentéséhez és a helyi gazdaságfejlesztéshez.

pdf Laktózmentes élelmiszerek Népszerű

letöltés (pdf, 6.12 MB)

laktozmentes-elelmiszerek_2020_online.pdf

Laktózmentes élelmiszerek

Élelmiszeripari kézikönyv 5. - A kamara 2018-ban felmérést végzett a laktózmentesen táplálkozók körében. Az adatgyűjtés egyik komoly tanulsága volt, hogy a kereslet és a kínálat találkozásához célzott termékfejlesztésre van szükség. A kiadványban a szakemberek ezzel kapcsolatos tanácsai (is) szerepelnek.

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám